Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar. Foto: Jessica Gow/TT

Vänsterpartiet: Misstroendehotet ligger kvar

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets hot om misstroende mot statsminister Stefan Löfven och hans regering ligger kvar, trots LO-facken Kommunal och If Metalls las-uppgörelse med Svenskt Näringsliv och PTK, rapporterar Ekot.

Beslutet fattades vid Vänsterpartiets partistyrelsemöte på lördagseftermiddagen.

– Vi vet fortfarande inte vart den här processen tar vägen, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till Ekot.

– Vårt misstroendelöfte kommer att ligga kvar under hela den här processen.

Enligt Nooshi Dadgostar kan inte regeringen gå vidare med en lagstiftning som ”struntar” i stora delar av Sveriges löntagare.

Tidigare i veckan meddelade LO:s två största förbund, Kommunal och IF Metall, att de partsöverenskommelsen om arbetsrätten som tjänstemannakartellen PTK och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv slöt för en dryg månad sedan. Då sade LO nej till uppgörelsen då man ansåg förslaget inte gav deras medlemmar tillräckligt stor anställningstrygghet.

Regeringen välkomnar överenskommelsen och kommer, i linje med januariavtalet, förbereda för att göra överenskommelsen till lag som ska finnas på plats innan mandatperiodens slut.

Vänsterpartiet har under hösten upprepade gånger sagt att man är beredd att fälla regeringen om man genomför alltför stora försämringar av arbetsrätten.

SVT har sökt statsminister Stefan Löfven som hänvisar till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark som i sin tur har avböjt att kommentera.

Överenskommelsen har kommit att kallas för las-överenskommelsen, bland annat i media. Men den innehåller och gäller även andra delar inom arbetsmarknaden.

– Anställningsformen allmän visstidsanställning avskaffas och ersätts av något som heter särskild visstidsanställning. En viktig skillnad är att med den nya anställningsformen krävs bara tolv månaders anställning innan anställningen omvandlas till en tillsvidareanställning. Just nu krävs det 24 månaders anställning för en fast anställning och i den tidigare ursprungliga överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv handlade det om 18 månader.

– Den så kallade hyvlingen begränsas, det vill säga arbetsgivarens möjligheter att sänka en anställds arbetstid – och därmed lön. Om arbetsgivaren vill genomföra hyvling så kräver det att turordningsreglerna följs och att den anställde får lite tid på sig, upp till tre månader, för att kunna anpassa sig till sin nya lön.

– Rätten till vidareutbildning och kompetens för de anställda förstärks genom ett nytt omställningsavtal som bland annat ger den som har arbetat hos en arbetsgivare i minst 8 år möjlighet att utbilda sig med 80 procent av sin lön under ett år. Nytt är också att visstidsanställda och personliga assistenter ingår i omställningsavtalet.

– Parterna är överens om att utreda en kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring som också ska avse anställda med låga eller oregelbundna inkomster som garanterar löntagarna minst 80 procent av lönen.

– Arbetsgivare har rätt att göra undantag från turordningsreglerna vid uppsägning för tre anställda oavsett företagets storlek. I dag har arbetsgivaren rätt att göra undantag för max två personer i företag med högst tio anställda.

– Termen ”saklig grund av personliga skäl” vid uppsägning ersätts med ”sakliga skäl”. Till sakliga skäl räknas om arbetstagaren allvarligt brutit mot anställningsavtalet genom exempelvis arbetsvägran, samarbetssvårigheter, missbruk eller brott.

– Arbetsgivaren ska fortsatt erbjuda stödåtgärder, ge en varning och erbjuda omplacering innan en anställd kan sägas upp. Men om arbetsgivaren erbjudit en omplacering och det fortfarande finns sakliga skäl för uppsägning finns ingen plikt att erbjuda ny omplacering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer