Foto: TT

Unga är inställda på långt arbetsliv

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varannan svensk tror att de kommer att jobba efter 65 års ålder.

Det är nästan en fördubbling på fem år.

2011 trodde bara 26 procent att de skulle jobba efter 65, i dag är siffran 49 procent, enligt en undersökning från tjänstepensionsbolaget Collectum.

Framför allt är det de yngre som tror att de kommer att jobba längre. 60 procent i åldersgruppen 18–29 tror att de kommer att jobba efter 65, jämfört med 33 procent av 50–60-åringarna.

– Det är markant hur många av de yngre som tagit till sig den massiva informationen om att det gäller att jobba efter 65, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert hos Collectum.

Gör skillnad på pensionen

Han tillägger att samhället förstås kan ändras en hel del innan de som är unga i dag hinner gå i pension, men att man kan börja planera redan nu.

– Man ska jobba vitt. Varje krona man tjänar räknas. Tjänstepension är också viktigt, de som saknar tjänstepension får ofta klara sig på mindre än hälften av lönen i allmän pension.

De något äldre kan redan nu ställa in sig på att jobba något år efter 65, det gör stor skillnad på pensionen.

– Och se över familjeskyddet i pensionen. Efterlevandeskyddet är viktigt när man har små barn, men tar du bort det när du är 65 kan pensionen öka upp till 15 procent.

Fakta: Allt fler ska jobba allt längre

47 procent av kvinnorna och 52 procent av männen tror att de kommer att gå i pension efter 65.

60 procent av de tillfrågade i åldern 18–29 tror på en sen pension, jämfört med 33 procent bland 50–60-åringarna

54 procent av dem som sympatiserar med allianspartierna tror att de kommer att jobba efter 65. Bland dem som sympatiserar med S, MP och V är siffran 50 procent.

Källa: Collectum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.