Unga drabbas hårdare av svininfluensa

Uppdaterad
Publicerad

Båda de svenskar som har drabbats av svår sjukdom på grund av viruset A/H1N1 är unga, strax över 20 år. I vanliga fall är så unga människor betydligt bättre rustade att klara av en influensainfektion än de som är över 65 år, men med svininfluensan förefaller det vara precis tvärt om.

-Det som är knepigt är de här enstaka fallen av svår lunginflammation. Man vet inte varför somliga drabbas och andra inte, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet (SMI).

Äldre har bättre immunitet

Hennes kollega Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid SMI, säger att mycket kring viruset är oklart, men att äldre personer förefaller ha något bättre immunitet mot det.

-Det här viruset kom ju in med spanska sjukan. De som har haft influensa under 1920-talet till 1950-talet har haft varianter som liknar det här viruset. Det gick jättestora epidemier av H1N1-varianten, särskilt i slutet av 40-talet och 50-talet. Frågan är om det är det som skyddar den äldre populationen, säger Mia Brytting, men tillägger att det självfallet också finns många exempel på att äldre personer har drabbats hårt av den nya influensan.

När den vanliga säsongsinfluensan ger allvarliga följdsjukdomar som lunginflammation är dessa ofta orsakade av bakterier som invaderar kroppen när den är försvagad av virusangreppet.

Svåra lunginflammatiomner

Svininfluensan har däremot gett förhållandevis många fall av virusorsakad lunginflammation, som ofta blir svår och kräver vård i respirator.

Djurexperiment som har publicerats i tunga vetenskapliga tidskrifter de senaste veckorna har antytt att viruset A/H1N1 går långt ned i luftvägarna och orsakar mer aggressiv infektion där än ett vanligt influensavirus, men det är svårt att dra några säkra slutsatser för människans del utifrån försöken.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.