Unga i Norsborg oroas över utvecklingen i deras stadsdel. Foto: SVT

Unga i Norsborg oroade över sin stadsdel

Uppdaterad
Publicerad

På högstadieskolan Karsby International School i Norsborg är eleverna oroade över utvecklingen i sin stadsdel. – Det som de kriminella gängen håller på med känns sorgligt och jobbigt, säger en elev som Agenda träffat.

Polisen har en tuff arbetsmiljö i de mest utsatta områdena. Men de verkliga offren är vanliga skötsamma människor som försöker leva sin vardag – mitt i en allt mer kriminell omgivning.

Några ungdomar som sitter utanför skolan pratar med reportageteamet om problem och kaos. Att människor är rädda för att gå ut.

Agenda

– De bränner bilar, folk blir skjutna…

Den som växer upp i Norsborg måste hela tiden förhålla sig till det parallella, kriminella samhället. Poya Ashna, kurator på Karsby international school, har sett hur lätt ungdomar kan dras in i fel kretsar.

”Går inte riktigt åt rätt håll”

– Det som gör mig orolig är att föräldrakraften i området inte är så stark. Det är väldigt många andra starka krafter som drar in till kriminella banor, säger han.

– Utvecklingen går inte riktigt åt rätt håll. Då pratar vi narkotikahandel, knark… Jag är jätteorolig.

Ungdomarna som Agenda träffar vid skolan är på samma gång stolta över sin stadsdel och djupt oroade över vart den är på väg.

”Sorgligt och jobbigt”

– Det som de kriminella gängen håller på med, bränna bilar och förstöra, det känns sorgligt och jobbigt, säger Hiyam Amouri.

Det finns en känsla av att det inte längre går att lita på samhället. Alla vet att ambulans och polis tvekar att åka in i Norsborg utan förstärkning.

– Om man är i en nödsituation kan det vara ganska obehagligt att inte få hjälp, säger Robin Khorsid.

– Det blir som att folk ser oss som de där som bor i de där områdena där folk bränner bilar, där alla är dåliga, säger Saloni Bashkar.

– Vi vill ju bara leva! säger hon och Hiyam på samma gång.

– Leva i frid, tillägger Saloni.

Massor med kärlek

Robin Khorsid säger till Lilla Aktuellt att det också finns massor med kärlek i Norsborg.

– Det är en blandning av olika kulturer. Man tar lärdom av varandra i vardagen. Det kan vara allt möjligt, både det som är bra och det som är dåligt, säger han.

Se inslaget i Lilla Aktuellt här! (Robin intervjuas cirka två minuter in i programmet).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet