Hur mycket alkohol dricker du? Den frågan fick nästan en halv miljon mönstrande ungdomar mellan åren 1969-79. Det betyder att underlaget består huvudsakligen av män, och studien är också enbart byggd på män. När forskarna sedan följde samma unga män, omkring 40 år senare, hittade de en riskfaktor som stack ut.
Kraftigt förhöjd risk för demens
Ungdomarna som svarade att de drack mycket var klart överrepresenterade bland män som råkade ut för alkoholförgiftning senare i livet och demens före 60 års ålder.
– Det som utan tvekan förvånar mig mest det var väl att om man har råkat ut för en alkoholförgiftning eller druckit så mycket alkohol att man behövde sjukhusvård så ökade risken för tidig demens fem gånger i den här gruppen, säger Peter Nordström, professor i geriatrik, som lett forskningen.
Alkohol viktigare faktor än ärftlighet
Att alkohol är en så stor riskfaktor för just tidig demens är helt nytt. Tidigare har man trott att orsaken är genmutationer men studien visar att ärftlighet kommer först på femte plats bland olika riskfaktorer.
Med andra ord så finns det uppenbara möjligheter att förebygga tidig demens, en sjukdom med förödande konsekvenser. Omkring en av tusen personer drabbas.
– Det kan vara familjeförsörjare, det kan vara föräldrar som då helt tappar sin förmåga att interagera förutom att då dom har väldigt stor risk att dö, säger Peter Nordström.
Studien publiceras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften JAMA Internal Medicine.
Riskfaktorer för tidig demens
1. Alkoholförgiftning
2. Stroke
3. Antipsykotiska läkemedel
4. Depression
5. Föräldrar med tidig demens