Unga som dricker löper större risk för demens

Uppdaterad
Publicerad

Hög alkoholkonsumtion i tonåren är starkt kopplad till tidig demens visar ny svensk forskning. Tvärtemot vad man tidigare trott så är alkohol en betydligt större riskfaktor än ärftlighet.

Hur mycket alkohol dricker du? Den frågan fick nästan en halv miljon mönstrande ungdomar mellan åren 1969-79. Det betyder att underlaget består huvudsakligen av män, och studien är också enbart byggd på män. När forskarna sedan följde samma unga män, omkring 40 år senare, hittade de en riskfaktor som stack ut.

Kraftigt förhöjd risk för demens

Ungdomarna som svarade att de drack mycket var klart överrepresenterade bland män som råkade ut för alkoholförgiftning senare i livet och demens före 60 års ålder.

– Det som utan tvekan förvånar mig mest det var väl att om man har råkat ut för en alkoholförgiftning eller druckit så mycket alkohol att man behövde sjukhusvård så ökade risken för tidig demens fem gånger i den här gruppen, säger Peter Nordström, professor i geriatrik, som lett forskningen.

Alkohol viktigare faktor än ärftlighet

Att alkohol är en så stor riskfaktor för just tidig demens är helt nytt. Tidigare har man trott att orsaken är genmutationer men studien visar att ärftlighet kommer först på femte plats bland olika riskfaktorer.

Med andra ord så finns det uppenbara möjligheter att förebygga tidig demens, en sjukdom med förödande konsekvenser. Omkring en av tusen personer drabbas.

– Det kan vara familjeförsörjare, det kan vara föräldrar som då helt tappar sin förmåga att interagera förutom att då dom har väldigt stor risk att dö, säger Peter Nordström.

Studien publiceras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften JAMA Internal Medicine.

1. Alkoholförgiftning

2. Stroke

3. Antipsykotiska läkemedel

4. Depression

5. Föräldrar med tidig demens

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer