Foto: SVT

Unga tjejer reser till Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Oron är stor över att unga från Sverige åker till Syrien för att ansluta sig terrororganisationen IS som nu är inblandad i hårda strider i staden Kobane på gränsen till Turkiet.  

Att muslimska ungdomar som radikaliseras och reser för att strida med terrororganisationer som exempelvis IS är ett problem som tycks växa.

Den senaste tiden har man märkt, bland annat i stockholmsförorten Rinkeby, att det inte längre bara är killar som åker.

– Det finns tjejer som rest från vårt område till Syrien. Inga föräldrar kan känna sig säkra, säger Ibrahim Bouraleh från Islamiska förbundet Järva.

Förskräckta föräldrar

Även familjerådgivaren Sonia Sherefay har märkt en ökad oro.

– Föräldrarna är förskräckta. De är så rädda. Inte bara de vars barn som åkt utan även de som har sina barn kvar här, säger hon.

Enligt Sonia Sherefay har de föräldrar, vars barn rest till Syrien, inte märkt att de planerat resan. De har bara plötsligt fått veta det, berättar hon.

– Om det vore jag skulle jag fundera på vad mitt barn går och tänker på. Vad händer i hans eller hennes huvud?

Ingen vet vilken metod som är mest effektiv för att hejda utvecklingen, men på Islamiska förbundet tror man på förebyggande arbete.

– Det bästa sättet är utbildning. Vi håller på att ta fram en utbildning som riktar sig till föräldrar och till ungdomar, säger Ibrahim Bouraleh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.