Ungas brott ska utredas snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Unga som begår brott måste utredas och dömas snabbare, särskilt de som är förstagångsförbrytare. Det konstaterar länspolismästare Mats Löfving, som har utrett samhällets insatser mot unga brottslingar.

Utredningen lämnades till justitieminister Beatrice Ask på tisdagen.

-Skolan har en nyckelroll när det gäller att tidigt upptäcka ungdomar som riskerar att bli vanekriminella. Samarbetet mellan polisen och skolan fungerar inte lika bra överallt i landet i dag.

Unga har inte samma möjlighet till stöd och hjälp överallt, säger Mats Löfving.

Utredaren presenterar flera förslag för att bland annat förbättra samverkan mellan polis, skola och socialtjänst.

Centrum för experter

Åtta ungdomscentrum bör inrättas på olika orter, där experter på polis- och åklagarverksamhet, skola, fritidsverksamhet och socialtjänst kan samlas.

-Där skulle vi kunna ta till oss forskning och hitta metoder för hur vi ska samarbeta. Ungdomsbrottslighet är ett mycket beforskat område, men kunskaperna har inte omsatts i praktiken, säger Mats Löfving.

Han föreslår också att brotten ska utredas och dömas där den unge bor, att polisen oftare bör leda förundersökningarna och att verksamheterna ska få ekonomiska incitament för att hålla nere utredningstiden.

Förebilden är den så kallade kömiljarden inom sjukvården, där resurser fördelas i förhållande till hur väl tidsfristerna hålls.

Inga extra pengar behövs

Förslagen kräver inga extra pengar, utan ryms inom regeringens satsning på polisen, säger Mats Löfving.

Justitieminister Beatrice Ask tycker att utredningen tydligt pekar på ett behov av samordnade insatser.

-Vi måste hitta effektiva metoder för att arbeta snabbt med ungdomsbrott, och det här är en viktig del i det arbetet. Det behövs bättre coachning av poliser, sedan får vi se om det ska ske med hjälp av särskilda centrum eller inte, säger hon.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.