Foto: SVT

Ungas fritid viktig för psykisk hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Högstadieelever har i dag så mycket i skolan att de riskerar att bli utbrända. Men att avsätta tid för att göra fritidssysslor kan få dem att må bättre, menar Peter Währborg, docent kardiologi och psykolog. – Vardagsrevidering kallar jag det för ibland, säger han i Aktuellt under onsdagen.

Även om det är svårt att med vetenskaplig säkerhet fastslå att psykisk ohälsa bland unga ökar, pekar de allra flesta studier som har gjorts i frågan att det är så.

Däremot har man ganska tydligt kunnat konstatera till exempel att depressioner ökar, särskilt bland flickor. Att den psykiska hälsan har försämrats bland barn och unga de senaste decennierna, det råder det ingen som helst tvekan om, menar Peter Währborg. För att försöka komma ifrån problemen ska ungdomarna försöka slappna av på sin fritid, säger han.

– De bör ägna mer tid åt återhämtning, fysisk aktivitet och att göra roliga saker. Kort sagt ska de planera för sin återhämtning, inte bara för sin skolgång eller sitt arbete. Fysisk aktivitet är något av ett universalmedel i dessa sammanhang. Det finns ett flertal studier som pekar på att regelbunden fysisk aktivitet är till gagn för barnens psykiska hälsa.

Skyller inte på teknologin

Trots att Peter Währborg tror att den moderna teknologin i en del fall kan ligga bakom depression bland unga, är han tveksam till att den skulle ligga bakom den ökande psykiska ohälsan.

– Det finns studier som pekar på att förmågan att se saker och samtidigt göra saker med fingrarna och händerna, som man gör när man håller på med datorer till exempel, är mycket bättre hos barn. Jag har nog intrycket av att teknikutvecklingen stressar de lite äldre i min generation, men kanske i mindre utsträckning barn och unga. Men självklart kan det vara så i en del fall att man blir väldigt fast vid att använda hjälpmedel av olika slag.

Viktigt att prata med barnet

Peter Währborg tror att det ibland kan vara svårt att veta exakt vad som tynger barnet eftersom många diagnoser är överlappande. Därför är det viktigt att försöka reda ut vad som är orsaken till tillståndet.

– Det gäller att få kläm på vad det är som dominerar. Är det tröttheten? Är det rädsla kanske för att gå till skolan för att man blir kränkt och utsatt? Är det nedstämdhet, eller är det andra besvär? I en del fall tror jag att man ska försöka söka professionell hjälp. Särskilt om det handlar om depressionstillstånd eftersom depression är i princip lika vanligt bland unga som hos vuxna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.