Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sparekonomen Sharon Levie besvara på tre frågor om skuldsatta unga i klippet. Foto: SVT

Kronofogden: Ungas skulder fortsätter att öka

Uppdaterad
Publicerad

Skuldberget växer för unga. Enligt nya siffror från Kronofogden har skulderna för personer upp till 25 år överstigit 1,7 miljarder kronor i år.

– Det är ingen bra start på vuxenlivet att ha skulder hos Kronofogden, säger Davor Vuleta på Kronofogden till Ekonomibyrån.

Färska siffror från Kronofogden visar en ökning på över 70 miljoner kronor i skulder för personer upp till 25 år, det är mer än under hela 2022. Enligt Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson hos Kronofogden, beror ökningen bland annat på högre generella kostnader.

– Att skuldbeloppet ökar beror på att vi handlar för mer och skuldsätter oss mer. Det beror på högre räntor, priser har gått upp och så är det inflationen. Det som är kopplat till konsumtion.

Ekonomibyrån

Är summan alarmerande?

– Bara att det ökar är alarmerande, för det vi vill se är att det minskar. Det är det vi kämpar med genom förebyggande arbete och information.

Svårare att ta sig ur

Enligt Kronofogdens siffror är det färre personer upp till 25 år som i dag har skulder hos Kronofogden jämfört med föregående år – men att det är större skulder i snitt, vilket gör det svårare att ta sig ur.

– Det blir svårare att hitta någonstans att bo, låna pengar, eller vardagliga saker som mobilabonnemang kan man bli nekad på, säger Davor Vuleta.

Skillnad mellan män och kvinnor

Var skulderna kommer ifrån skiljer sig, enligt Davor Vuleta. Bland unga män är skulderna ofta brottsrelaterade, för kvinnor är skulderna i stället kopplade till konsumtion och shopping.

– Vi konsumerar mer och behöver inte lämna hemmet för att göra det. Vi har influencers som påverkar unga och man ska ha saker som man inte behöver. 

Missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt Lev nu spar sen i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet