Sex ungdomar i Falkenberg har sommarjobbat med att göra ett reportage med kommunpolitiker och andra ungdomar som publiceras på en webbsida som ungdomarna har gjort. Foto: Nadya Norton/SVT

Ungdomar i Falkenberg intervjuar politiker

Uppdaterad
Publicerad

Att få unga att bli intresserade av politik är kanske inte så lätt. Men i Falkenberg har man lyckats höja intresset betydligt. Sex ungdomar har haft som sommarjobb att intervjua och filma politiker och andra ungdomar.

– Det är inte så många ungdomar som vet så mycket om politik och de är inte så insatta. Det är någonting som jag tycker borde bli bättre med oss ungdomar, säger Tindra Sandberg som är en av de som jobbat med projektet.

Vad tänker du om att ungdomar inte är så insatta i politik?

Val 2018 – #dinröst

– Det är inte så bra, eftersom om man är mer insatt så kan man förändra Sverige, säger Tindra.

Demokratiprojekt

Sex ungdomar i Falkenberg har sommarjobbat med att göra intervjuer och reportage med kommunpolitiker och andra ungdomar. Reportagen publiceras på en webbsida som ungdomarna har gjort. Falkenbergs kommun står bakom demokratiprojektet.

– Syftet är att uppmärksamma demokratifrågor i fråga om inflytande. Nu bedriver vi projektet i samband med årets val, men demokrati är större. Även om man inte är myndig och inte kan rösta så har man ett skolval.

Det säger Münür Kacar som är projektledare för demokrati Ung Falkenberg, och fortsätter:

– Man måste känna sig hörd som ungdom. På det här sättet kan vi lägga grunden för medborgardialog mellan kommunens politiker och ungdomar, säger han.

”Innan var jag inte intresserad”

En som har varit med och jobbat med demokratiprojektet är Majid Osman, han berättar att han nu har blivit intresserad av politik.

– Innan var jag inte intresserad, jag ville bara ha ett sommarjobb, säger han.

Skulle du kunna tänka dig att engagera dig politiskt?

Nej, men att ha koll på politiken och vad som händer runt omkring här i Sverige och i andra länder, säger Majid Osman.

I klippet kan du se och höra vad ungdomarna har lärt sig av att jobba med demokratiprojektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet