Människor samlas för att bevittna det som händer på deras gator. Foto: ScanpixVisa alla (3)
Visa alla (3)

”Ungdomarna är som soldater i ett krig”

Uppdaterad
Publicerad

I Husby täcks gatorna av grådis – ett lugn råder bland bostadshusen. Men bilvrak, krossade rutor och uppgivna blickar vittnar om en natt som varit allt annat än fridfull.

På en gångbro, en bit ifrån centrum, syns en ensam ung man. Han står en lång stund och tittar bort mot de brända bilvraken längst ner på gatan. Han heter Beshoui Melek, och bor på platsen som två nätter i rad varit scen för stora bränder och kravaller.

– Nu är det lugnt men i natt var det kaos. Jag har sett bränderna, stenkastningen. Allting. När jag ser bilarna tänker jag bara på hur dumt det här är. Jag vet att det finns en anledning bakom, men det är så onödigt, säger han.

Våldet – ett sätt att synas

Under förmiddagen fylls de tidigare tomma gatorna i Husby med människor. Samtal bubblar mellan husen. Unga, gamla, poliser, brandmän och journalister trängs på det lilla torget. Utanför en sönderslagen pizzeria står en ung man. Han vill vara anonym, men kallar sig för Alex.

Enligt Alex är det som hänt de senaste dagarna på hans hemort ett resultat av ilska som fått gro under lång tid – ilska och ett behov bland unga människor att bli sedda.

– Det här är det sista alternativet. Ingen lyssnar på oss annars, inte journalister eller någon annan. Ingen hade varit här idag om det här inte hade hänt. Vi vill höras, synas. Vi är helt bortglömda här.

Sätter eld på bilar för att locka polisen

Ann Malmsten bor också i Husby. Hon diskuterar de senaste dagarnas händelser tillsammans med två andra kvinnor på torget. För Ann är det tydligt varför ungdomarna tar till våld, men hon är arg för att det händer utanför hennes hem.

– När man möter en ungdom här så tänker man redan att han inte är välkommen. Jag kan förstå känslan av utanförskap. Men det är ingen anledning att bränna ned saker. Jag känner bara hopplöshet nu, jag vill inte bo kvar i Husby.

Vid tunnelbanan står en 21-årig man tillsammans med några kompisar. Han är uppvuxen i Husby, och känner många av de ungdomar som kastat sten på polisen och tänt eld på bilar. Han berättar att de kommer ifrån olika platser utanför Stockholm, men är enade i vad han kallar för ”ett krig”.

– Det är väldigt enkelt – att bränna bilar är ett sätt att locka poliserna. Det är en katt och råtta-lek. Det vet jag efter att ha pratat med många av dem. Ungdomarna är soldater i ett krig mot polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet