-Man har inte pratat så mycket om alfakaroten tidigare utan det har varit väldigt mycket fokus på betakaroten, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet.
En amerikansk forskargrupp har satt alfakarotenet under lupp i en koststudie bland drygt 15.300 vuxna. Deltagarna lämnade blodprover och blev undersökta under perioden 1988-1994, sedan följdes de fram till 2006.
Totalt dog 3.810 personer under denna tid, och analyserna visade att risken var högst bland deltagare som hade haft lägst halter av alfakaroten i blodet. Ju högre halterna var, desto lägre blev risken att dö i förtid. Rent statistiskt löpte deltagarna som hade haft mest alfakaroten i blodet 39 procent lägre risk att dö under studietiden jämfört med dem som hade haft minst, skriver forskarna i tidskriften Annals of Internal Medicine.
Alfakaroten kan skydda mot hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och flera typer av cancer, tror forskarna som pekar på ämnets förmåga att skydda DNA från skadliga syreattacker. Men det krävs fler studier, och studier med annorlunda upplägg, innan man kan vara alldeles säker.
TT
Fakta: Finns i brandgult och mörkgrönt
Alfakaroten ingår i vitamingruppen karotenoider, tillsammans med bland annat betakaroten, lykopen och lutein.
Ämnet finns främst i pumpa och morötter, men även i exempelvis mandariner, gröna bönor, grönkål, gröna ärtor och mangold.
Källa: TT