• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Tom Pettersson, Bollnäs, söker alla jobb som han kan. Foto: SVT

Ungdomsarbetslösheten: ”Jag söker allt jag kan”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste siffrorna visar att Bollnäs kommun har de lägsta siffrorna för ungdomsarbetslöshet på tio år, 17,6 procent, men andelen unga arbetslösa i Bollnäs kommun är fortfarande betydligt högre än hela länets 15 procent. Vi har träffat en av dessa ungdomar.

För snart två år sedan tog Tom Pettersson i Bollnäs studenten från bygglinjen och sedan dess har han varit aktivt arbetssökande.

– Jag söker allt jag kan både i Bollnäs och Stockholm, säger han.

Val 2018 – #dinröst

Kände sig lurad

Och det var nära att han fick jobb en gång, han blev nämligen erbjuden två samtidigt och tackade då nej till ett av dem varpå de han tackat ja till drog in sitt erbjudande.

– Då kände jag mig lurad, säger Tom Pettersson.

Tom Pettersson, Bollnäs

Arbetslösheten för unga som är mellan 18-24 år i Gävleborg har sjunkit med 27% från mars månad förra året till mars i år, enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik. I Bollnäs däremot har siffran unga arbetslösa varit konstant hela året. Sandvikens kommun står för den högsta ungdomsarbetslösheten i länet med19,7 procent, medan Nordanstigs kommun har den lägsta (9,6 procent).

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet