Foto: TT

Ungdomsarbetslösheten minskar snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten bland ungdomar minskar snabbt och är nu på sin lägsta nivå sedan 2009 enligt Arbetsförmedlingen. I december var 71.000 unga inskrivna som arbetslösa, och det är en minskning med ungefär 10.000 personer på ett år.

Även antalet långtidsarbetslösa unga minskar, men i betydligt långsammare takt.

Emma Jergelius har redan haft flera jobb sedan hon gick ut gymnasiet förra året. Nu jobbar hon på ett café i Stockholm och det trivs hon med.

– Jag har inga problem med att få jobb. Det gäller ju bara att man får ge sig in och vara beredd på att man kan få skitjobb. Man får vara beredd på att man kanske får jobba som städerska, eller sådant som anses vara lite tråkigare jobb. Men det ser ju bra ut på Cv:t senare.

Hon menar att många av hennes vänner väljer att vara kräsna när det gäller jobb och tror att det handlar om att de inte vill ta vilket jobb som helst, utan hellre skyller påstår att ”det är samhällets fel”.

”Vi har en mycket stark ekonomisk tillväxt”

Enligt regeringen är sysselsättningsgraden bland unga nu tillbaka på samma nivå som innan finanskrisen 2008.

– Det beror på att ungdomar får hjälp från första dagen. Men det beror också på att vi har en mycket stark ekonomisk tillväxt, den fjärde högsta inom EU, och många lediga jobb, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Men Elisabeth Svantesson (M), som är arbetsmarknadspolitisk talesperson, håller inte med om det.

– Det är inte regeringens förtjänst att arbetslösheten bland unga går ned. Att fler unga behöver läsa in sin gymnasieutbildning, men fler unga måste också få en chans att få det första jobbet.

Gymnasieutbildning anses vara viktig

En sak är de i alla fall överens om och det är att vattendelaren är gymnasieutbildning. Enligt såväl politiker som arbetsförmedlingen är risken stor att bli arbetslös om man inte har gått ut gymnasiet. Emelie Lindberg har inte gått gymnasiet, men hon fick jobb ändå.

– Jag har inte ens börjat gymnasiet, jag hoppade av egentligen redan i grundskolan. Sedan dess har jag jobbat. De värdesätter erfarenhet mer än betyg egentligen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.