Arkivbild från Ungerns parlament. Foto: DENES ERDOS/AP/TT

Ungern flaggar för trolig försening av svenskt Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Det är ”inte säkert” att det ungerska parlamentet måste godkänna den svenska ansökan, uppger Ungerns talman. Det nya uttalandet signalerar om att ytterligare förseningar för Sveriges Natomedlemskap kan vara att vänta, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ett nytt uttalande från Ungern har väckt frågor om Sveriges Natoprocess.

Under söndagen uppgav Ungerns talman László Kövér i ungersk tv att det ”inte är säkert” att parlamentet behöver godkänna ansökan för att Sverige ska få ett slutgiltigt godkännande av landet, rapporterar Reuters.

Förra veckan fick ett gammalt videoklipp från UR, där demokratin beskrivs som på nedgång i Ungern, stor spridning i ungerska medier. I ett brev till utrikesminister Tobias Billström (M) varnade den ungerska regeringen för att klippet kan få konsekvenser för Sveriges inträde i Nato.

Ingen omröstning på Ungerns agenda

Ungerns parlament ska återsamlas den 25 september, men den svenska Natoansökan finns inte med på agendan. Det uppger oppositionspolitikern Ágnes Vadai, enligt TT.

– Jag tar fasta på det den ungerska premiärministern har sagt till mig flera gånger, att de inte kommer att försinka den svenska natoanslutningen. De kommer inte vara sist, han har varit mycket tydlig på den punkten. Vi har allmänt sett goda relationer till Ungern, säger statsminister Ulf Kristersson under en pressträff i New York.

Förutom Ungern är det endast Turkiet som ännu inte godkänt Sveriges medlemskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.