Unibet slipper miljonskadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Unibet, ett av Europas största företag inom spel på internet, slipper efter en dom i Svea hovrätt betala 35 miljoner kronor i skadestånd till Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG) för ett påstått intrång i ATG:s databas.

Tingsrätten dömde ut miljonskadeståndet men hovrätten ogillar ATG:s talan helt och hållet. Unibet har inte använt databasen i sådan omfattning att det innebär ett olovligt intrång, slår hovrätten fast.

I domen skriver hovrätten att den så kallade Sportdatabasen innehåller en uppsjö information om svensk hästsport, och att den systematiserats i tabeller som omfattar 380 miljoner rader.

Begränsad kvantitet

Härifrån har Unibet, skriver rätten, dragit ut och återanvänt ”en proportionellt sett mycket begränsad kvantitet” av uppgifter om främst namn på tävlande hästar, travbanor, tävlingsdatum och klockslag för ungefär en tredjedel av travloppen.

”Hur många gånger detta än sker kan Unibet inte komma i närheten av att återskapa någon väsentlig del av databasen”, skriver rätten.

TT

Fakta: Tvisten ATG-Unibet

* Tvisten mellan ATG och Unibet har pågått sedan 2007.

* Inför tingsrättsförhandlingarna krävde ATG att Unibet ska betala 225 miljoner kronor för intrången 2000-2007 i Sportdatabasen,

100 miljoner kronor i skadestånd, ränta på summorna, ett vite för varje enskilt utdrag som i fortsättningen görs ur databasen samt ATG:s rättegångskostnader.

* I februari i fjol dömde Stockholms tingsrätt Unibet att betala 35 miljoner kronor till ATG, men något vite utdömdes inte och båda parter skulle betala sina respektive rättegångskostnader.

* I måndagens dom i Svea hovrätt får ATG inte ett öre av Unibet. Tvärtom ska ATG betala Unibets rättegångskostnader: 2.210.500 kronor i tingsrätten plus ränta och i hovrätten 3.176.000 kronor samt 120.000 norska kronor (motsvarande drygt 139.000 svenska kronor) plus ränta.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.