Unicef tiggde pengar av barn

Uppdaterad
Publicerad

Unicef i Sverige har skickat ut brev till små barn som uppmuntras skänka pengar till katastrofhjälp. Agerandet går stick i stäv med branschens etiska regler och det hela ska nu granskas av Svensk Insamlingskontroll som bevakar givarnas intressen.

En av dem är en femårig pojke som blev jätteglad av att ha fått post när han öppnade brevet som svenska Unicef adresserat till honom och hans åttaåriga bror.

I brevet uppmanas de båda att skänka pengar till de hårt översvämningsdrabbade barnen i Pakistan. Mindre glad blev hans mamma som reagerar skarpt mot att en barnhjälpsorganisation skickar ut som hon säger ”tiggarbrev” till små barn.

”Oerhört genant”

-Det är jättebeklagligt och så fort vi fått reda på vilka barnen är ska vi ta bort dem i våra register, säger Per Westberg, vice generalsekreterare för svenska .

-Vi är en organisation som ska stå på barnens sida. Då blir det oerhört genant om vi av misstag i det här fallet vänder oss till barn, säger han.

Enligt Per Westberg är det ”ytterst få” barn som kan ha fått utskick av den här typen.

-Vi vänder oss aldrig till barn, säger han.

Hur pinsamt är det här för er?

-Det är jättebeklagligt därför att vi som vuxna generellt i samhället att ofta lasta över såna här saker på barn.

Glasklara regler

De etiska reglerna är glasklara enligt . Den här typen av brev får inte skickas till barn under 16 år.

-Unicef bör be barnen om ursäkt. Vi kommer naturligtvis att kontakta Unicef och höra hur de ska ändra sina rutiner för att det här inte ska hända igen, säger Eva Birath kanslichef på Svensk Insamlingskontroll.

Givarviljan till offren i Pakistan har hittills varit svag i Sverige. Att barn fått breven kan enligt Unicef antingen bero på att namn följt med i köpta adressregister eller att föräldrar skänkt pengar i barnens namn.

Robert Cederholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.