Foto: TT

Unionen varslar om strejk

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Unionen varslar om strejk tillsammans med Sveriges Ingenjörer. Om de inte kommer överens med arbetsgivarna senast måndag 18 april kommer nästan 10.000 medlemmar att beröras.

– Vi har under lång tid suttit i förhandlingar med Almega och verkligen försökt lösa det här förhandlingsvägen. Vi kommer inte längre i förhandlingar och kom fram till att det nu var läge att lägga varsel om konfliktåtgärder, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder till SVT.

Strejken mot företag som Telia, Comhem, SVT, konsultbolagen Tieto och WSP samt Securitas och Eltel Networks berör cirka 10.000 anställda, varav 1.500 av Sveriges Ingenjörers medlemmar.

”Total effekt”

Tanken är att strejkvarslet ska ge stora effekter mot de företag som är uttagna.

– Vår bedömning är att det ger en total effekt, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius som med det menar att verksamheten stannar.

Pensionskrav

Strejkvarslet kommer till följd av Unionens krav på flexpension. Almega har sagt nej till kravet. Almegas vd, tidigare ministern Anna-Karin Hatt, vill att det istället ska vara valbart för de anställda att sätta av pengar till sin pension. Till SVT säger hon att strejkvarslet är ”olyckligt och oansvarigt”.

– Det har varit Almegas inriktning att vi ska hitta en bra lösning vid förhandlingsbordet. Nu har de valt att lämna förhandlingarna i förtid och lägga ett varsel. I dagsläget kan vi inte riktigt bedöma konsekvenserna av det.

Lista över de företag Unionen varslat på Almegas områden den 6 april 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.