Under första maj har människor samlats på gator och torg sedan 1890. Foto: SVT arkiv

Upp till kamp: Så har första maj sett ut

Publicerad

Röda fanor och slagord om rättvisa och jämlikhet – första maj är arbetarrörelsens stora demonstrationsdag. Den har uppmärksammats i Sverige sen år 1890. SVT Nyheter har rotat i arkiven och tagit fram godbitar från förr: se klippet om hur svenskar tagit plats på gator och torg.

En generalstrejk i Chicago år 1886 blev startskottet för det som idag är det internationella, politiska första maj-firandet. Då gick över 350 000 arbetare ut och krävde åtta timmars arbetsdag i USA. Men strejken blev blodig och följdes av den så kallade massakern vid Haymarket.

För att hedra offren höll europeisk och svensk arbetarrörelse demonstrationer några år senare, år 1890. Syftet var även att fortsätta kampen för drägligare arbetsvillkor. Den första demonstrationen på första maj i Sverige gick då av stapeln och omkring 50 000 personer deltog i evenemanget på Gärdet i Stockholm. Åtta timmars arbetsdag stod, precis som i USA, på agendan. Sen dess har demonstranter tågat på första maj, även om parollerna har bytts ut under årens gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.