En svartmäklare erbjöd Uppdrag gransknings reporter att köpa ett andrahandskontrakt för 15 000 kronor. Foto: SVT

Uppdrag gransknings team erbjöds svarta hyreskontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Genom att kontakta svartmäklare och utge oss för att vara nyanlända i Sverige fick Uppdrag granskning erbjudande om att köpa flera svarta hyreskontrakt. En lägenhet i Göteborgs skärgård från det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder skulle bli vår för 80 000 kronor.

Under förespegling att vi är nyanlända i Sverige som söker bostad tar Uppdrag granskning kontakt med personer som sägs kunna ordna lägenheter mot betalning. Efter bara någon dag får vi ett första erbjudande från en svartmäklare vi kallar Isam. Det gäller ett andrahandskontrakt för 15.000 kronor för en lägenhet i en villa i Göteborg. Utrustad med dold kamera följer vi med honom dit.

Hyran ligger på 5 500 kronor plus en deposition på 3000 kronor. Därutöver skall alltså 15 000 kronor betalas ”i kommission” till hyresgästen som vill flytta därifrån, förklarar Isam som själv är den som skall ta emot pengarna. Enligt honom bor alla hyresgäster i fastigheten i andrahand. Men den svenska fastighetsägaren sägs inte känna till upplägget med de svarta kontrakten.

Förstahandskontrakt till salu

Uppdrag gransknings reporter tackar nej till erbjudandet med att vi är ute efter någonting annat. Det visar sig då att svartmäklaren har andra hyreskontrakt till salu. På en ö i Göteborgs skärgård erbjuds Uppdrag granskning en annan bostad mot betalning. Men den här gången är det inte i andrahand utan ett förstahandskontrakt hos det kommunala fastighetsbolaget Familjebostäder som erbjuds och till ett betydligt högre pris.

För 80 000 kronor kan vi få ett förstahandskontrakt för en lägenhet i Göteborgs skärgård ”… som svenskar drömmer om att bo i” förklarar svartmäklaren när han återigen tar kontakt med Uppdrag gransknings reporter. 

– Ja, 80 000 kronor. Jag ska säga sanningen till dig, han kommer att ge mig 5 000 kronor, han ger det som en gåva till mig. Du betalar inget förrän du skriver på kontraktet. Du går till företaget och skriver kontraktet och allting. Jag kommer att säga till honom att pengarna är med mig. Sådan är överenskommelsen, säger Isam.

Enligt svartmäklaren är planen att den nuvarande hyresgästen, som står på kontraktet men som ännu inte flyttat in, ska säga till Familjebostäder att Uppdrag gransknings reporter och hyresgästen är släktingar och på så sätt överlåta lägenheten till oss.

”Vi kommer på det till slut”

Anna Frisäter är kundvärd på Familjebostäder och den som skrivit förstahandskontraktet med den nuvarande hyresgästen. Hon reagerar över upplägget och menar att det aldrig skulle fungera.

– Jag är lite chockad på grund av det är ett förstahandskontrakt som de har försökt sälja. Den personen som lämnar pengar, om det nu skulle bli så, är ju totalt lurad, säger Anna Frisäter.

Att en person vill ha 80 000 kronor för att vi ska få ta över lägenheten som det sägs...

– Det är omöjligt, det är omöjligt. För när bovärden går dit och ska träffa förstahandskontraktsinnehavaren tar vi ju leg om vi ser att det inte är den personen. Och sen kommer vi nästa dag. Vi kommer på det till slut, säger Familjebostäders kundvärd Anna Frisäter.  

Personen som står på kontraktet nekar till att ha försökt sälja lägenheten och har ingen förklaring till att svartmäklaren erbjöd den till Uppdrag gransknings reporter. Efter ett tag drar Isam tillbaka erbjudandet om förstahandskontraktet. Han säger att den redan är upptagen och i januari har den som stod på kontraktet flyttat in i lägenheten.

Har du egna erfarenheter av svartmarknaden?

Just nu granskar SVT Nyheter den akuta bostadsbristen i landet – och som en del av det tittar vi på marknaden med svarta hyreskontrakt.

Nu vill vi veta vad ni har för erfarenheter av detta? Har du själv haft ett svartkontrakt? Har du blivit lurad? 

Mejla oss på bostadsokes@svt.se, berätta för oss på vår facebooksida eller hör av dig till oss under hashtagen #bostadsökes i sociala medier!

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.