FHM: Flockimmunitet ligger långt fram i tiden

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt få av blodgivarna på nationell nivå som har antikroppar, visar Folkhälsomyndighetens senaste mätningar.

– Stora grupper i samhället har låga nivåer antikroppar och är därför mottagliga för den här infektionen, konstaterar Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten undersökte förekomsten av antikroppar hos runt 400 slumpvis utvalda blodgivare i veckan under perioden vecka 17-24 förra året. Omkring sju procent av blodgivarna på nationell nivå visade sig då ha antikroppar.

Nio regioner deltog och nu har Folkhälsomyndigheten presenterat nya resultat för två mätningar senare under 2020. Resultatet från mätningarna i oktober och december visar att andelen med antikroppar ligger kvar på runt sju procent – alltså samma nivåer som i början av sommaren 2020.

– Det finns grupper som har antikroppar, men stora grupper i samhället har låga nivåer antikroppar. 80-90 procent av alla i samhället saknar antikroppar och är därför mottagliga för den här infektionen, sade Karin Tegmark Wisell på dagens pressträff om pandemiläget.

Såg ökning under våren

Folkhälsomyndigheten har också analyserat prover från slumpvis utvalda personer inom öppenvården. Där hade cirka sex procent antikroppar under den första perioden med mätningar. I december var samma siffra runt 8 procent.

– I den här gruppen är det ett vidare åldersintervall. Blodgivare är man bara under viss ålderskategori, men öppenvården söker man från spädbarnsåldern upp till 95-årsåldern. I december hade det gått upp till ungefär 8 procent i den här gruppen, sade sade Karin Tegmark Wisell.

På en fråga under pressträffen om när flockimmunitet kan uppnås svarade Karin Tegmark Wisell att man inte har några beräkningar det, men att Folkhälsomyndigheten bedömer att det ligger långt fram i tiden.

Smittan ökar

Sverige har en fortsatt nedåtgående trend vad gäller dödsfall. Men antalet smittade och inlagda på intensivvården har börjat öka igen de senaste veckorna. Folkhälsomyndigheten räknar med att det blir fler fall den här veckan jämfört med förra veckan.

– Vi ser inte någon avmattande trend, sade Karin Tegmark Wisell på pressträffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.