– Det som har hänt är att regionerna har börjat provta de här personerna med lindriga symtom, säger Anders Tegnell.

”Uppgången beror helt och hållet på ökad testning”

Uppdaterad
Publicerad

Den ökning av antalet smittfall i Sverige som har synts den senaste veckan fick i dag sin förklaring.

– Hela ökningen beror på att region efter region börjat testa mer och fånga de med lindrig sjukdom, säger Anders Tegnell.

Förra veckan visade Folkhälsomyndighetens siffror på en rejäl ökning av antalet smittfall i Sverige och kurvan pekade brant uppåt. På dagens pressträff kunde Anders Tegnell berätta att uppgången beror på att fler personer testas i primärvården.

– Regionerna har börjat provta personer i primärvården med lindriga symtom, säger Anders Tegnell.

Coronapandemin
Foto: Folkhälsomyndigheten

Han visade kurvorna för de grupper som tidigare har testats, vårdpersonal samt personer som läggs in på sjukhus.

– De kurvorna är fortfarande väldigt flacka.

”Bättre koll på pandemin”

Enligt statsepidemiologenär det en positiv utveckling.

– Vi kommer att ligga på en nivå med fler fall under en period, men på sikt innebär det att vi har betydligt bättre koll på pandemin.

Trots att siffrorna inte visar någon ökning av smittspridningen, nämner Tegnell att vi har fastnat på en platå och inte ser samma nedgång som förut. Han tror att den ökade testningen kan hjälpa.

– Vi behöver få koll på de lindriga fallen så att vi kan minska smittspridningen ytterligare och komma ur platån vi legat på ett tag.

”Successiv minskning av antal avlidna”

Även kurvan för antalet avlidna fortsätter att peka nedåt.

– Måndagar är en dag då vi har dålig koll i närtid, men tio dagar bakåt kan vi se en successiv minskning av antal avlidna. Vi börjar närma oss 40 per dag. Fortfarande höga värden, men en trend som känns bra, säger Tegnell.

I dag rapporterades 35 nya dödsfall in. Den totala siffran är nu uppe i 4 694. Totalt har 45 133 personer testat positivt för covid-19 i Sverige, vilket är 403 nya fall sedan i går.

”Nya orosmoment i världen”

Statsepidemiologen nämner också att antalet fall i världen fortsätter att öka. Totalt har över sju miljoner fall nu registrerats och över 400 000 personer har avlidit med covid-19.

– Den absolut största motorn är Sydamerika och USA, som producerar mest fall i världen. Kanske det stora orosmomentet är Indien, som hela tiden ökar och Sydafrika, två länder med stora befolkningar där man tyvärr ser en väldigt negativ utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet