Ökad smittspridning i Västra Götaland: ”Bekymrande”

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare 20 personer med covid-19 har avlidit i Sverige. Samtidigt ökar antalet bekräftade fall i Sverige.
– En stor del av den ökningen kommer från Västra Götaland, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 4 562 coronasmittade personer har avlidit i Sverige och 41 883 har bekräftats smittade.

De senaste dagarna har antalet bekräftade fall ökat, och en stor del av ökningen kommer från Västra Götaland.

– Vi har en dialog med dem för att försöka förstå vad det beror på. Här har vi nog en ökat smittspridning, säger Anders Tegnell under myndigheternas dagliga pressträff.

”Givetvis bekymrande”

Västra Götalandsregionen har själva märkt av ett ökat tryck på sjukvården de senaste dagarna. Och nu syns ökningen alltså även i bekräftade fall.

Det senaste dygnet registrerades 419 nya fall av covid-19 i regionen och totalt 6 833 personer bekräftats smittade, varav 579 har avlidit.

– Det är givetvis bekymrande, framför allt när det händer i en storstadsregion med väldigt mycket folk tätt tillsammans. Det är omständigheter som vi sedan tidigare vet kan innebära en ganska stor spridning, säger han till SVT.

Ändrade kontaktmönster en förklaring

Ökningen beror sannolikt på flera olika faktorer och ska nu analyseras av Folkhälsomyndigheten.

– Men bakgrunden är förstås – åtminstone delvis – att kontaktmönstren ändras, man träffar varanda mer och kanske sprider smittan lite mer på det viset, säger Anders Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet