Reserestriktionerna inom Sverige väntas hävas

Uppdaterad
Publicerad

Reserestriktionerna inom Sverige väntas hävas inom kort, erfar SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Men det kommer bli med ”hängslen och livrem”, säger Knutson.

– Jag har pratat med många människor inom regeringskansliet som deltar i beredningen av det här och de signaler jag får därifrån är att reserestriktionerna kommer att hävas.

Det handlar om att smittspridningen i Sverige håller på att avta, men det handlar också om legitimiteten i den här begränsningen. För att människor ska ställa upp på den så måste man förstå den för att följa den, menar Knutson.

Coronapandemin

– Och nu är man orolig att människor inte kommer att följa de här restriktionerna om man fortsätter med dem under sommaren, resonerar Knutson.

– Enligt mina källor för regeringen en diskussion med Folkhälsomyndigheten om att häva restriktionerna. Men vilka rekommendationer som kommer istället, det kan jag inte svara på.

Ny rekommendationer lär följa vid ett hävande

– Det jag fått höra är att restriktionerna kommer att hävas med hängslen och livrem. Det vill säga, det kommer komma en rad rekommendationer för hur folk ska bete sig när de reser. Det kan handla om hur man sköter sin sociala distansering, att hålla sig till sin familj med mera, säger Knutson.

En presskonferens med regeringen är satt till 15.20 idag.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter kommer reserestriktionerna inom Sverige hävas den 13 eller 14 juni.

Reserestriktioner – vad gäller rättsligt:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet