Den 30 mars visades det tillfälliga sjukhuset upp i Stockholmsmässan i Älvsjö. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Coronasjukhuset i Älvsjö avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Det tillfälliga coronasjukhuset i Älvsjö avvecklas. Sjukhuset byggdes för att kunna vårda patienter med covid-19 men har inte tagit emot några under coronapandemin.– Vi såg Älvsjö sjukhus lite som man ser en hemförsäkring – något som vi hoppades slippa använda men självklart något som vi absolut måste ha, säger sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Sjukhuset i Älvsjö stod redo att ta emot covid-19-patienter i månadsskiftet mars-april, men Region Stockholm och sjukhusen i länet har ansett att de klarat av att vårda coronasmittade på de befintliga sjukhusen.

Sjukhuset i Älvsjö har därför inte tagits i bruk under pandemin, vilket har fått kritik. När sjukhusen i länet nu drar ner på antalet intensivvårdsplatser så avvecklas Älvsjösjukhuset.

– Att vi nu avvecklar Älvsjö sjukhus är ingen signal att vi ska slappna av när det gäller att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Björn Eriksson.

Enligt Region Stockholm vårdas runt 100 covid-19-smittade personer på intensivvården i länet. Enligt Björn Eriksson är vården i behov av att sjukvårdsbehovet och intensivvårdsbehovet sjunker betydligt mer och betydligt fortare.

– Vi hade hoppats att det inte skulle se ut på det här sättet. Det går mycket sakta neråt, säger Björn Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.