Kajsa Giesecke är starkt kritisk till att fältsjukhuset i Älvsjö inte öppnat för covid19-patienter. Foto: TT/SVT/Frida Claesson

Tunga kritiken: ”Ofattbart att fältsjukhuset inte har öppnat”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att fältsjukhuset i Älvsjö i Stockholm är redo att ta emot coronapatienter står det fortfarande oanvänt. Flera läkare kritiserar nu att sjukhuset hålls stängt och menar att patienter riskerar att gå miste om viktig vård.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter kämpar flera av akutsjukhusen i Stockholm med att få syrgasen att räcka till för coronapatienter. Men trots att fältsjukhuset i Älvsjö har god tillgång till syrgas så gapar sjukhuset forfarande tomt.

– Det är helt ofattbart, säger anestesiologen Kajsa Giesecke till SVT.

Hon är en av flera läkare som kritiserar beslutet att inte öppna upp. Som grundare av andningssjukhuset Remeokliniken, som var med i uppförandet av fältsjukhuset, menar hon att de många vårdplatserna i Älvsjö och den goda tillgången till syrgas skulle spela en viktig roll.

– Den information som jag får från kollegor i intensivvården är att det är ett väldigt tufft läge, att de tvingas prioritera vilka patienter som ska få intensivvård, säger hon och fortsätter:

– De som selekteras bort skulle kunna vårdas där. Första behandlingsmetoden för någon med covid-19 är syrgasbehandling. Fördelarna i Älvsjö är att man kan vårda fler patienter som kräver andningsstöd.

”Har ökat hela kapaciteten på ett fantastiskt sätt”

Från Region Stockholm menar man att det inte finns behov av att öppna upp eftersom man ska ha lyckats få fram nya vårdplatser på akutsjukhusen.

– Vi har lyckats öka hela kapaciteten i hela hälso- och sjukvården på ett fantastiskt sätt de senaste två veckorna. Så vi har inte behövt att använda sjukhuset i Älvsjö, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Innebär det att fältsjukhuset i Älvsjö inte behövs?

– Ska vi använda Älvsjö så ska det vara för patienter som behöver sjukhusvård och när det gäller covid-19 så är det framförallt att man är i behov av syrgas.

Just syrgas finns det ju gott om i Älvsjö medan akutsjukhusen tvingats öka sin kapacitet?

– Just nu så ser vi att vi har tillräckligt med syrgas för de patienter som vi har.

Oklart om sjukhuset kommer att öppna

Och om sjukhuset i Älvsjö någonsin kommer att komma till användning är just nu oklart.

– Det kan inte jag säga nu, säger Björn Eriksson.

– Det är tragiskt. Det är många av mina kollegor som känner en frustration över detta, svarar Kajsa Giesecke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet