Foto: TT

Patienter i behov av intensivvård kan felaktigt ha prioriterats bort

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har haft ett möte med Region Stockholms chefläkare med anledning av information om att patienter som borde fått intensivvård inte fått det.

På mötet där IVO och Region Stockholms chefläkare närvarade kom det fram att inspektionen fått uppgifter från flera verksamheter inom regionen där olika kriterier för intensivvård ska ha tillämpats.

Enligt Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, har regionen inga patientdata kopplat till de fall som uppgifterna till IVO handlar om. Därför kan de inte utreda om någon fått fel vård eller inte.

– Det är de som lämnat in tips till IVO som anser att patienter borde fått intensivvård, men inte fått det, säger Elda Sparrelid.

Internt mejl om att inte ha snäva ritktlinjer

Ett mejl som SVT tagit del av visar att regionen gått ut med information till alla sjukhusens chefläkare med om att ”i ett läge där vi har 70 lediga IVA-platser i regionen är det viktigt att kriterierna för intensivvård inte blir för snäva.”

Elda Sparrelid säger att prioriteringarna för intensivvård är de som vanligtvis råder. Till exempel att ta hänsyn till patientens allmänna sjukdomstillstånd och möjlighet att klara intensivvård. Man ska inte tillämpa striktare kriterier i en situation då det finns tillräckligt med intensivvårdsplatser.

SVT har sökt Inspektionen för vård och omsorg.

Vet du mer? Tipsa oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet