Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här samlas Trump-anhängarna utanför Mar-a-Lago Foto: Reuters

Uppgift: Letade kärnvapenpapper vid Trump-razzia

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring FBI-razzian vid expresidenten Donalds Trumps anläggning Mar-a-Lago i Florida fortsätter. Enligt uppgifter till The Washington Post letade FBI-agenterna bland annat efter handlingar som är relaterade till kärnvapen.

Enligt uppgifter till The Washington Post ska agenterna ha sökt igenom Trumps Floridaresidens i jakt på sekretessbelagda handlingar med kopplingar till kärnvapen. Källan uppger inte närmare vad det rör sig om för dokument.

En person med insyn i utredningen uppger för The New York Times att utredare varit oroliga för dokument med en högre klass än topphemlig, som normalt sett bara används för extremt känsliga insatser som utförs av USA i utlandet.

”Inget lättvindigt beslut”

Orsaken till tillslaget ska ha varit en oro att hemliga dokument som olovligt förvaras på Mar-a-Lago på det sättet riskerades att utsättas för hamna i orätta händer.

USA:s justitieminister Merrick Garland bekräftade vid en hastigt tillkallad presskonferens på torsdagen att han personligen godkänt tillslaget, som blev känt under natten mot tisdagen svensk tid.

– Departementet fattar inte ett sådant beslut lättvindigt, sade han.

Så mycket mer berättade han egentligen inte, men justitiedepartement bad en federal domstol att ge tillstånd till att anledningen till husrannsakan ska offentliggöras.

På fredagen kom besked från Trump om att han vill att informationen ska släppas omedelbart, efter att en federal domare gett honom möjlighet att godkänna eller motsätta sig offentliggörandet.

Expresidenten förnekar att handlingar är relaterade till kärnvapen.

– Kärnvapen är en bluff, precis som Ryssland, Ryssland, Ryssland var en bluff, skriver Trump på sin sociala medier-plattform Truth Social och hänvisar till utredningen om Rysslands inblandning i hans valvinst 2016.

Brev från Obama

USA:s nationalarkiv uppgav i februari att man tagit emot 15 lådor med dokument från Trumps residens i Palm Beach i Florida. Enligt The Washington Post innehöll de handlingar som var sekretessbelagda och som Trump tagit med sig efter valförlusten. Där fanns bland annat korrespondens med Trumps företrädare president Barack Obama.

Dokumenten skulle enligt lag ha lämnats över i slutet av hans presidentskap men hamnade på Mar-a-Lago.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.