Tre ministrar KU-anmäls för hanteringen av tolkarna som arbetat för Sverige i Afghanistan. Foto: Henrik Montgomery/Claudio Bresciani, TT

M KU-anmäler ministrar för hanteringen av tolkar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens hantering av de tolkar som arbetat för Sverige i Afghanistan fortsätter att uppröra. Nu anmäls tre ministrar till konstitutionsutskottet, bland annat för att ha lämnat felaktiga uppgifter.

Det är den moderate riksdagsledamoten Pål Jonson som anmäler justitieminister Morgan Johansson (S), utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). Bakgrunden är den kaosartade internationella evakueringsinsatsen från Kabul, som avslutades för drygt en månad sen, vilket TV4 Nyheterna var först med att berätta.

KU-anmälan gäller den svenska hanteringen av de afghanska tolkar som jobbat för svenska intressen i landet.  I anmälan skriver man bland annat att Hultqvist och Johansson ” lämnat helt felaktiga uppgifter”.

”Regeringen har brustit”

Det ska dels handla om att det skulle vara grundlagsvidrigt att prioritera tolkar inom ramen för flyktingkvoten, och dels att att det skulle gälla 10 000 personer och därmed inte rymmas inom flyktingkvoten.

”I grunden handlar det om att man ska kunna kräva av regeringsföreträdare att uppgifter som de förmedlar är riktiga, inte blir missvisande eller vilseledande”, skriver Pål Jonson i KU-anmälan.

Därutöver gäller anmälan att Ann Linde och Peter Hultqvist inte kallat in Utrikesnämnden i tid för att förankra med riksdagen.

– Vi uppfattar att regeringen har brustit både i sak och i form när det kommer till evakueringen i Afghanistan, säger Pål Jonsson (M) till TV4.

Justitieminister Morgan Johansson välkomnar KU:s granskning.

”Regeringen och myndigheterna hade att lösa en mycket svår uppgift under extrema och dramatiska omständigheter och jag är stolt över den räddningsinsats som gjordes. Riksdagen hölls informerad löpande, men det är naturligt att också KU granskar händelseförloppet och regeringens arbete. Det välkomnar jag”, skriver han i ett sms via sin pressekreterare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer