Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kommenterar SVT:s Pontus Mattsson det senaste uttalandet i frågan om de afghanska tolkarna. Foto: SVT

Politikreportern om regeringens hantering av tolkfrågan: ”Helt annat tonläge”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om hur Sverige ska hantera de afghanska tolkar som arbetat för med de svenska insatserna i Afghanistan har gått varm senaste dagarna. Och för den som följt nyhetsrapporteringen har det stundtals varit förvirrande.

SVT:s politikreporter Pontus Mattsson försöker i SVT:s Morgonstudion förklara vad som egentligen händer.

– Det är inget beslut som har fattats men tonläget var ett helt annorlunda på tisdagen, säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson.

Moderaterna har har satt press på regeringen om att ge tolkarna skydd. I måndags meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att det är orimligt att ge alla lokalanställda som hjälpt Sverige under Afghanistankriget förtur till Sveriges kvotflyktingsystem. Bara för att på tisdagen säga att myndigheterna håller på att hantera frågan för att eventuellt ta hem tolkarna.

– Det är ingen hjärtefråga för Socialdemokraterna att se till att tolkarna inte ska få komma. Men som regeringen ser man ofta problem och hinder, säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson.

Han fortsätter:

– Det var likadant för 10 år sedan när frågan var uppe förra gången så var det Moderaterna som ledde med Tobias Billström som migrationsminister. Då var det Moderaterna som bromsade och oppositionen som ställde krav.

Se Pontus Mattsson analysera det politiska spelet om tolkarna i klippet här ovanför

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet