Många afghaner har tvingats fly från Kunduz-provinsen på grund av striderna mellan talibanerna och den afghanska militären. Foto: MUHAMMAD SADI/WAKIL KOHSAR/TT

Talibanerna: ”Vi måste döda dem”

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna har intagit flera provinser i Afghanistan sedan utländska soldater började dra sig tillbaka. Den amerikanska militären befarar nu att talibanerna snart kan få kontroll över Kabul – och då med samma strikta religiösa lagar som tidigare.

– De ger inte upp den västerländska kulturen. Så vi måste döda dem, säger en lokal talibanledare till BBC.

Talibanerna har intagit ett flertal strategiskt viktiga städer och landets tredje största stad, Herat, på mindre än en vecka. Den amerikanska militären befarar därför nu att Afghanistans huvudstad kan falla inom de närmsta 90 dagarna. Det rapporterar Washington Post, efter uppgifter från en tjänsteman.

Tidigare har man trott att det skulle dröja sex till tolv månader. 

Talibanernas maktövertagande

– Allting går åt fel håll, säger en person som känner till den amerikanska militärens nya underrättelsebedömning, enligt den tyska tv-kanalen Deutsche Welle (DW).

Accepterar inte vapenvila

Talibanernas talesperson i Qatar, Mohammad Naim, säger i en intervju med Ekot att talibanerna i nuläget inte kommer acceptera vapenvila.

– Ett eldupphör kan inledas först om vi kommit överens om att bilda en islamisk stat, säger Naim. Han menar att detta är något som talibanerna kommit överens om med USA förra året.

Tomas Niklasson, EU:s särskilda sändebud för Afghanistan säger till Ekot att det råder stor oenighet mellan talibanerna och landets regering om hur förhandlingarna ska föras.

Kvinnor bär återigen burka

Enligt rapporter från Afghanistan står talibanerna fast vid samma konservativa religiösa tro som för tjugo år sedan.

I de områden där talibanerna har tagit över har strikta religiösa lagar delvis redan börjat gälla. Kvinnorna bär återigen burka och på de lokala radiostationerna har det slutat spelas popmusik. Nu hörs endast religiösa sånger. Det även om en lokal talibanledare säger till BBC att människor får lyssna på vad de vill privat.

Enligt uppgifter till BBC ska däremot en man som lyssnat på annan musik blivit straffad genom att gå barfota i stekande sol tills han tappade medvetandet. Och en kvinna ska ha dödats på grund av sin klädsel.

Kan isolera Kabul på 30 dagar

En amerikansk tjänsteman, som tagit del av underättelsekällor, uppger att talibanerna har kapacitet att isolera Kabul på 30 dagar. Men att läget kan se ljusare ut för de afghanska säkerhetsstyrkorna om de gör motstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet