Regeringen, Centern och Liberalerna har nått en överenskommelse om försvaret. Mer pengar skjuts till från 2024.Här korvetten Härnösand, som lämnar örlogsbasen i Berga. Foto: Pontus Lundahl/TT arkiv

Uppgifter: 13 miljarder kronor till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret kommer att få 13 miljarder kronor extra inför höstens försvarsbeslut i riksdagen, skriver Dagens Nyheter.

Det har regeringen och januaripartierna Centerpartiet och Liberalerna enats om.

Den nya uppgörelsen innebär att 13 miljarder kronor extra kommer att skjutas till inför höstens försvarsbeslut i riksdagen för att finansiera en upprustning av det militära försvaret. Uppgörelsen innebär bland annat att ett nytt artilleriregemente kommer att etableras i Kristinehamn 2021-25, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Två infanteriregementen återetableras 2022 för att nå full kapacitet 2026. Det är oklart var de ska ligga men det står mellan Östersund, Sollefteå-Härnösand och Falun. Lokaliseringen kommer att anges i försvarspropositionen om några veckor.

Ett tillskott tillkommer även för åren 2026 och 2027. Till exempel kommer försvaret få ytterligare en miljard kronor i ökade anslag för 2024 och 2025 för att kompensera konstads- och prisökningar.

Turerna bakom försvarsuppgörelsen har varit många. Med uppgörelsen innebär det nu att det försvårade läget som rått i försvarspolitiken sedan juni nu upphört.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer