SVT:s reporter Mikael Grill: ”Man kan säga att det pågår ett spel kring Arbetsförmedlingen” Foto: SVT/Jessica Gow/TT

Arbetsförmedlingen säger upp 1 800

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 1 800 personer får lämna Arbetsförmedlingen. 1 600 anställda fick beskedet i dag och ytterligare 200 väntas få besked inom kort bekräftar myndigheten för SVT Nyheter. Tidigare i våras varslades 4 500 från Arbetsförmedlingen.

– Uppsägningarna kommer att ske inom några veckor. Eftersom det är olika arbetsplatser så kommer det inte att ske samtidigt, säger Patrik Svensson, presschef på Arbetsförmedlingen.

Beskedet ska ha gått ut till de anställda i ett internt meddelande som Sveriges Radio Ekot var först att rapportera om.

I meddelandet framgår det att varslet som gjordes i januari på 4 500 anställda inte blivit så omfattande, då många medarbetare valt att säga upp sig.

– Vi har en väldigt hög personalomsättning, vilket inte är ovanligt i en sådan här situation, säger Arbetsförmedlingens förhandlingschef Thomas Wolf i meddelandet.

Huruvida något Arbetsförmedlingskontor kommer att drabbas extra hårt av uppsägningarna är för tidigt att säga, enligt fackförbundet ST:s ordförande Fredrik Andersson.

– Det är lite olika tal i landet, och vissa kommer att drabbas lite hårdare, säger han.

Kan du ge något exempel?

– Jag har tyvärr inga exakta siffror just nu.

Efter sommaren kommer ytterligare förhandlingar att göras om chefstjänsterna på Arbetsförmedlingen.

– Vi är inte helt färdiga. Vi har förhandlat alla tjänster som inte är chefstjänster och kommer att återkomma till chefsprocessen. Den planeringen pågår just nu och mer information kommer snart, säger Thomas Wolf i det interna meddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.