Volvo Cars återkallar 12 000 bilar fördelat på sju olika modeller i Sverige. Detta på grund av ett misstänkt fel på bromsystemet. Foto: SVT

Volvo återkallar 12 000 bilar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På grund av systemfel i bromsarna som upptäckts tvingas nu Volvo cars att kalla tillbaka 12 000 svenska bilar från årsmodell 2023.

– Samtliga kunder kommer att kontaktas snarast, säger Volvos presschef Magnus Holst.

Problemet kom till Volvos kännedom relativt nyligen, enligt presschefen som berättar att det baseras på en rapport från en av företagets marknader, med ett fåtal fall.

– Då såg man att det inte var fel på en enskild bil utan ett systematiskt fel, säger Magnus Holst till SVT.

Därför beslutar nu Volvo cars att kontakta samtliga kunder där problemet potentiellt skulle kunna dyka upp. Totalt sett rör det sig om 106 000 bilar varav 12 000 i Sverige.

Eftersom problemet finns i bilens mjukvarusystem räcker det med att uppdatera styrsystemet. Antingen kan det lösas på egen hand eller så ombeds kunden att bilen till en verkstad.

– Felet innebär inte att man inte kan bromsa bilen men i vissa fall kan man uppleva att det är en stummare känsla i pedalen, men det kommer upp varningsmeddelanden om problemet skulle uppstå.

Hur kan det här felet uppstå? 

– Det kan jag inte svara på men det är sådant som händer. Det viktiga är att man rättar till det och gör det enligt våra rutiner.

Berörda bilar är av årsmodell 2023 av modellerna C40, XC40, S60, V60, XC60, V90 och XC90.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.