Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tjänstemännen i Bryssel ska inte lägga sig i det svenska snuset över huvud taget”, säger Swedish matchs kommunikationschef. Hör kritiken mot EU-förslaget i klippet. Foto: Hasse Holmberg/TT & Michael Jansson/SVT

Johansson (S) om EU:s snusförslag: Inte är moget att läggas fram än

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan tvingas behöva höja skatten på snus ordentligt, om ett nytt förslag från EU-kommissionen klubbas igenom.

Men Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S) bedömer att förslaget inte är tillräckligt moget för att läggas fram, och har pratat med ansvarig kommissionär i dag.

– Jag har förklarat de orimliga konsekvenserna för det svenska snuset, skriver Johansson till SVT.

Aftonbladet var först att rapportera om det läckta dokumentet som SVT nu tagit del av. I förslaget, som är ett utkast, presenteras en ny punktbeskattning av tobak. Enligt Aftonbladet skulle det kunna handla om dubbla priset på en dosa lössnus eller en dosa portionssnus.

Förslaget väntas offentliggöras i början av december. Därefter ska det diskuteras och beslutas om av EU:s medlemsstater.

Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S) tror däremot att förslaget läggs fram först nästa år, när Sverige har ordförandeskapet.

– Jag har pratat med den ansvariga kommissionären i dag och förklarat de orimliga konsekvenserna för det svenska snuset. Jag bedömer att förslaget inte är moget att läggas fram än. Skattefrågor kräver enhällighet i ministerrådet, skriver Johansson i ett sms till SVT.

”Kommer reta upp”

– Det är i det närmaste en provokation mot Sverige och en dryg miljon svenska snusare, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på snusföretaget Swedish Match till SVT.

Han anser att punktbeskattningen på tobak i dag, som ligger på strax under 500 kronor per kilo, redan är för hög.

– Det är tuffa tider just nu och många gånger i kristider drar man in på flera saker som konsument, däremot tenderar överflödiga njutningsprodukter att öka i konsumtionen då man ersätter kostsammare alternativ som resor och dyra artiklar. Att EU då gör såhär nu tror jag kommer reta upp väldigt många svenskar, säger Hildingsson.

Finansministern: ”Orimligt förslag”

Syftet med den föreslagna snusskatten är att jämna ut prisskillnaden mellan olika tobaksprodukter. Dessutom vill man främja folkhälsan, och förebygga ett ökat bruk av tobaksfria produkter bland unga.

Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) reagerar kraftigt på uppgifterna, och skriver på Twitter att ”regeringen kommer självklart att fortsätta stå upp för det svenska snuset. Det som beskrivs här är ett orimligt förslag. Vi kommer självfallet gå emot de här höjningarna”.

Svantesson har goda möjligheter att få ett ord med i laget eftersom beslut om skatter bara kan genomföras om samtliga medlemsländer säger ja – enhällighet krävs.

Se hur synen på tobak förändrats genom tiderna i klippet nedan.

EU-vändorna i snusets historia

• 1994 lyckades Sverige förhandla sig fram till ett permanent undantag från EU:s försäljningsförbud av snus i samband med medlemsanslutningen. Förutsatt att vi aldrig säljer snus till andra EU-länder.

• 2012 presenterade EU ett nytt, striktare tobaksdirektiv. Det påverkade inte snuskonsumenterna i Sverige alltför mycket, men vissa smaksatta snussorter blev dock förbjudna att sälja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.