Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En dold relation mellan två av landets högsta polischefer har uppdagats efter att det har gjorts en polisanmälan – här är en sammanfattning om händelsen på 60 sekunder.

Utredaren till SvD: Internutredning om polishärvan presenteras nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Polisen internutredningen som rör polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf är klar, rapporterar Svenska Dagbladet. Enligt tidningen kommer resultatet av utredningen presenteras nästa vecka.

Historien avslöjades av Expressen i slutet av förra året och historien om de båda polischefernas relation har skakat polisledningen.

Rikspolischefen Anders Thornberg beställde en extern utredning av härvan och som utredare utsågs Runar Viksten, tidigare chefsrådman och ordförande vid Försvarsunderrättelsedomstolen.

Han säger nu till Svenska Dagbladet att utredningen är klar och att resultatet kommer att presenteras den 22 februari.

Runar Viksten granskar härvan inom polisens toppskikt. Foto: Agnes Wentzel Blank/SVT

I december påbörjades en förundersökning om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av polischefen Linda Staaf 2015 och i januari inleddes ytterligare en förundersökning mot Mats Löfving, den här gången om han tilldelat Staaf ett tjänstevapen hon inte haft rätt till.

– Det återstår förhör och analyser av digitalt material samtidigt som inkommande tipsuppgifter bearbetas efterhand. Det går för närvarande inte att lämna någon prognos om när utredningen kan vara klar, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.