Uppgifter: Regeringen höjer taket i a-kassan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om att genomföra ytterligare höjningar av a-kassan i coronavirusets spår, erfar Sveriges Radio Ekot. Taket efter de hundra första dagarna av arbetslöshet ska höjas till 1 000 kronor per dag, enligt uppgifter till SR.
De nya reglerna är tillfälliga och gäller till januari nästa år.

I slutet av mars presenterade regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ett krispaket. Det innehöll mer generösa regler i a-kassan. Det handlade bland annat om att taket i ersättningen ska höjas under första 100 dagarna som en person är arbetslös. De nya reglerna är tillfälliga, och gäller till januari nästa år.

Ekot uppger på onsdagseftermiddagen att partierna har enats om ytterligare förändringar av a-kassan. Det så kallade ”takbeloppet” – den maximala ersättningen – höjs även för den som är utan jobb mer 100 dagar.

För närvarande ger a-kassan som mest 760 kronor om dagen. Summan höjs under coronakrisen till 1 000 kronor, uppger Ekot. 

Det nya förslaget om a-kassan beräknas kosta omkring en miljard kronor. Det väntas presenteras på en presskonferens inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet