Uppgifter: Regeringen uppmanas till att utvärdera narkotikapolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen bör utvärdera den svenska narkotikapolitiken. Det kravet kommer ett enigt socialutskott att ställa sig bakom i morgon, enligt källor till SVT Nyheter. 

Den svenska narkotikapolitiken har debatteras allt flitigare de senaste åren. Nyligen föreslog bland annat Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, att själva kriminaliseringen av det egna bruket bör utredas – något en majoritet av socialutskottet även ställde sig bakom, enligt en enkät från SVT Nyheter

Och nu ska alltså samtliga partier ha slutit upp kring kravet på en utvärdering av den svenska narkotikapolitiken, något Sveriges Radio Ekot var först att rapportera om. Exakt vad det kommer att innebära konkret är dock inte klart och eftersom kriminaliseringsfrågan ligger hos justitieutskottet, nämns inte detta specifikt i det dokument som de åtta partierna i socialutskottet väntas rösta ja till. 

Vad man däremot enats kring är att man vill utvärdera politiken generellt och att syftet ska vara att politiken ska vara förenlig med “evidens, beprövad vård och skademinimering”.  

Man har även enats om en skrivelse som syftar till att slå fast en nollvision kring narkotikarelaterade dödsfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.