Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linde om Erdogans hot om att skicka flyktingar mot EU: ”Sagt tidigare” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Riksdagen stödjer vapenembargo mot Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har fått stöd av riksdagen att driva ett vapenembargo mot Turkiet. Utrikesminister Ann Linde (S) kommer att ta upp frågan när hon möter EU:s utrikesministrar i Luxemburg på måndag.
– Det är så många EU-länder som fördömt den militära attacken så jag tror det finns en möjlighet att få igenom det här, säger hon till SVT.

EU-nämnden sammanträdde med regeringen på fredagsmorgonen och då blev det klart att de ger sitt fulla stöd till utrikesministern att driva frågan om vapensanktioner mot Turkiet i EU.

”Inte samma regelverk som Finland”

EU-medlemmen Finland har redan stoppat all vapenexport till Turkiet, men enligt Ann Linde kan inte Sverige ta beslutet på samma sätt.

– Vi har inte alls det regelverk som Finland har. I Finland är det enskilda ministrar som beslutar om vapenexportaffärer. Så har vi det inte i Sverige längre. Det absolut mest effektiva är att göra något tillsammans med EU, säger hon.

Andra sanktioner

Om vapensanktionerna inte får den önskade effekten kan utrikesministern tänka sig andra åtgärder.

– Vi bedömer att det mest effektiva nu är att man inte säljer mer vapen till Turkiet. Men det finns andra sanktionsalternativ, som att frysa tillgångar eller inte tillåta vissa personer att resa in i EU, som man kan titta på om det här inte hjälper, säger Ann Linde.

”Brott mot folkrätten”

Det är dock inte säkert att Sverige kan få med sig de övriga 27 EU-länderna på denna linje. Flera länder, bland annat Tyskland och Frankrike, har likt Sverige fördömt den turkiska offensiven men för att införa vapenembargo krävs enighet.

När Linde besökte Aktuellt i går uttryckte hon sig starkt kritiskt mot Turkiets agerande.

– Det Turkiet gör nu är ett brott mot folkrätten och man bör omedelbart stoppa den militära offensiven in i norra Syrien, sade hon då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet