Rutavdraget utökas med fler tjänster

Uppdaterad
Publicerad

Taket för rutavdraget kommer att höjas. Enligt Centerpartiet kommer regeringen att besluta om förslag till ett utökat rutavdrag i morgon, uppger partiet för Dagens Nyheter.

De nya tjänsterna ska träda i kraft i januari nästa år.

Fyra nya tjänster kommer att omfattas av förslaget som regeringen ska besluta om i morgon, rapporterar Dagens Nyheter. Det ska träda i kraft i januari nästa år.

Taket kommer nu att höjas från 50 000 till 75 000 kronor och innefatta följande tjänster: tvätt vid tvättinrättning, möblering av bostad och montering av möbler, transport av bohag till bland annat andrahandsbutiker samt enklare tillsyn av bostad och fritidshus.

Fattar beslut imorgon

Under torsdagens regeringssammanträde kommer ett beslut om lagförslaget att fattas som regeringen senare skickar vidare till lagrådet.

– Det är företrädesvis människor som har en svag position på arbetsmarknaden som får möjlighet att få ett arbete. Men det underlättar också vardagen för människor som är i yrkesverksam ålder och som har svårt att få livspusslet att gå ihop, säger Per Åsling, skattepolitisk talesperson för Centerpartiet.

Totalt beräknas utvidgandet av rutavdraget till totalt 270 miljoner kronor. Enligt utredningen kan det på längre sikt kan det handla om drygt en miljard kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.