Foto: Claudio Bresciani, TT

Sänkt inkomstskatt med 13,5 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstskatterna sänks med 13,5 miljarder i den kommande höstbudgeten, det meddelar Annie Lööf och Nyamko Sabuni under en pressträff på torsdagen.

Det handlar både om en skattereduktion på alla typer av förvärvsinkomster och en variant av alliansens gamla jobbskatteavdrag.

– Det är en historisk skattesänkning i en historisk tid, säger C-ledaren.

I en gemensam pressträff föreslår Nyamko Sabuni (L) och Annie Lööf (C) att inkomstskatten sänks med 13,5 miljarder. Till 2023 ska skattesänkningen utökas till 17 miljarder kronor.

Förslaget ska nu gå på remiss.

En av skattesänkningarna presenterade Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson som en av centerpartiets budgetprioriteringar redan i juni.

– Det är rättvist och ökar möjligheten till större ekonomiska marginaler. Det blir en tydlig morot att gå från bidrag till arbete, och ger vårt land en nystart, säger Annie Lööf.

Omfattar pensionärer

Det handlar om en skattereduktion på förvärvsinkomster som beräknas innebära upp till 1 500 kronor mindre i skatt per år och främst gynna låg- och medelinkomsttagare. Och till skillnad från de sex hittills införda jobbskatteavdragen skulle skattesänkningen även omfatta pensionärer och de som får ersättningar från trygghetssystemen.

Exakt hur mycket mer det blir i plånboken är ännu oklart men det handlar om en skattesänkning på drygt 8 miljarder nästa år. Det motsvarar ungefär det ingångsavdrag som Centerpartiet fick igenom i 73 punktsprogrammet men som stoppades av oppositionen i början av året.

Liberalerna har å sin sida drivit på för en variant av det gamla jobbskatteavdraget där tanken är att öka drivkrafterna att gå från bidrag till jobb. När Nyamko Sabuni (L) och den ekonomiskpolitiske talespersonen Mats Persson (L) presenterade sina budgetkrav för några veckor sedan talade de om en skattesänkning på 500 kronor i månaden för dem med låga inkomster vilket skulle minska skatteintäkterna med 10 miljarder.

Men så mycket blir det inte, det handlar snarare om hälften. Och enligt SVT:s uppgifter så kommer pensionärerna, likt tidigare jobbskatteavdrag, inte att omfattas.

Sänkt skatt med 30 miljarder

Ett annat förslag som redan har remitterats från regeringen är höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt men inget av partierna har prioriterat det i den här budgetförhandlingen så det förslaget kommer inte att läggas fram i budgeten.

Utöver de skattesänkningar som presenteras i dag är januaripartierna även överens om att sänka företagsbeskattningen. Och sedan tidigare är det känt att skatten för pensionärer sänks nästa år. Den kommande budgeten innehåller skattesänkningar på omkring 30 miljarder, inkluderat de sänkningar som följer av den gröna skatteväxlingen.

Se hela pressträffen med Nyamko Sabuni (L) och Annie Lööf (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.