– Vi har flera kolleger som ligger hemma i covid, säger Dorieth Sonezidaric, barnmorska och legitimerad sjuksköterska samt förtroendevald för Vårdförbundet på Danderyds sjukhus.

Uppgifter: Svensk sjukvårdpersonal coronasmittade av patienter

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal på ännu ett sjukhus i Stockholm rapporterar om brister i hanteringen av misstänkt sjuka i covid-19. Och uppgifter inifrån vården vittnar att personal nu blivit smittade av corona.

– Tyvärr så tror vi att det har hänt, säger Dorieth Sonezidaric, förtroendevald för Vårdförbundet på Danderyds sjukhus..

Det råder besöksförbud på många svenska sjukhus. Med alla medel försöker man undvika att coronaviruset ska få spridning inom sjukvården.

Men vårdpersonal har redan smittats.

– Vi har flera kolleger som ligger hemma i covid. Men man tar inte prover på dem utan de får genomgå den influensa de har, säger Dorieth Sonezidaric, barnmorska och legitimerad sjuksköterska samt förtroendevald för Vårdförbundet på Danderyds sjukhus.

Känner du till att smitta har överförts till vårdpersonal?

– Ja, det har skett. 

Interna avvikelserapporter från Danderyds sjukhus som SVT Nyheter tagit del av visar att man vid flera tillfällen brustit i hanteringen av patienter med misstänkt eller konstaterad covid-19. 

”Personal ifrågasätter”

Situationer då det saknats tydliga riktlinjer och rutiner för sjukhuspersonalen, brister i kommunikation och felaktig skyddsutrustning kring patienter med misstänkt coronasmitta.

Ett exempel:

”Personal från avdelning ifrågasätter om patienten ska vårdas hos oss i väntan på provsvar men får meddelande att man från akuten varit i kontakt med infektionsläkare som säger att risken är liten. Patienten kommer upp till avdelningen. Visar sig dock att han var Corona-positiv och flyttades över till infektion under natten.”

– Det är förskräckligt, arbetar man på ett sjukhus ska man ha en säker arbetsmiljö, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

– Men sjukhusen är inte gjorda för två flöden, vi har gemensamma korridorer och gemensamma hissar så det är viktigt att man får strikta instruktioner för hur man ska göra allting.

”Alla patienter har inte så typiska symptom”

En annan avvikelserapport beskriver hur en nyförlöst kvinna med misstänkt coronasmitta inte omhändertogs och isolerades på rätt sätt på grund av ett pressat bemanningsläge.

”Både personal, andra patienter står i riskzon när detta händer”, står det i avvikelserapporten. 

– Alla patienter har inte så typiska symptom och då kan det ibland vara svårt från början att tro att de har det, säger överläkare Johan Styrud, som anser att man måste provta både patienter och personal i högre utsträckning. 

Även Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har rapporterat internt om brister i smittskyddet kring coronasmittade patienter, vilket Sveriges Radio Ekot rapporterade om i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.