Riksdagens talman Andreas Norlén uppges vara beredd på att åka till Turkiet för att hjälpa till i Natförhandlingarna. Arkivbild. Foto: Tim Aro/TT

Uppgifter: Talmannen beredd på Turkietresa för Natoförhandling

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges talman Andreas Norlén är redo att underlätta i Natoförhandlingarna via en resa till Ankara, Turkiet, det framgår i en mejlkonversation som Dagens Nyheter har tagit del av.

Redan i oktober skriver riksdagens internationella rådgivare till Natoförhandlarna att talmannen är beredd att åka till huvudstaden Ankara ”om och när det skulle kunna bidra på ett positivt sätt till den bilaterala relationen”.

Enligt flera mejl som DN tagit del av har konversationen fortsatt i samma riktning under senhösten. Sveriges chefsförhandlare i Natoprocessen, Oscar Stenström, ger den 28 november en skriftlig uppmuntran till ett talmanbesök och skriver vidare att han rekommenderar ”ett proaktivt agerande”.

”Det planeras en resa”

När en eventuell Turkietresa blir av framgår inte av mejlen, och Andreas Norléns pressekreterare Pernilla Eldblom säger att talmannen inte kan lämna en kommentar i nuläget.

– Jag vet bara att det planeras en resa. Det är det enda jag kan säga. Vad jag vet finns inga datum bestämda, säger hon till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.