Foto: TT

SD utesluter Hagwall

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall utesluts ur partiet. Det beslutade partistyrelsen på måndagen. Men till SVT Nyheter säger Hagwall att hon inte kommer att ge upp sin riksdagsplats för det.

Anna Hagwall utesluts för att hon gjort uttalanden som uppfattas som antisemitiska. I en motion till riksdagen krävde hon spritt ägande och slopat presstöd och hävdade att en och samma ägare (läs: Bonnierkoncernen) äger 80 procent av alla medier, något som inte stämmer.

När hon kommenterade sin motion till Aftonbladet skrev hon: ”De flesta små tidningar kontrolleras direkt eller indirekt av Bonnier och varför denne skall få betalt av svenska skattebetalare är en gåta”. Hon skev också att ”ingen familj, etnsik grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media”.

Många tolkade Hagwalls formuleringar som antisemitiska och riktade mot familjen Bonnier.

Åkesson: ”Hon har skadat partiet”

I oktober avgick Anna Hagwall från posterna som ordinarie ledamot av skatteutskottet och ersättare i näringsutskottet, och i dag kom alltså beskedet att hon petas ur partiet. Det meddelade Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

”Sverigedemokraterna har under många år arbetat målmedvetet för att stävja antisemitiska strömningar och konspirationsteorier i samhället. Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende” skriver SD-ledaren, och fortsätter:

”Hon har tidigare, på liknande sätt, skadat partiets arbete med att öka förståelsen och förbättra omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor. Sammantaget leder detta partistyrelsen till slutsatsen att Anna Hagwall inte står bakom centrala delar av partiets ideologi och därmed inte kan kvarstå som medlem i partiet.”

Blir vilde

Hagwall har lämnat sin plats i skatteutskottet och som ledare för SD:s skattepolitiska grupp. Men trots uteslutningen tänker hon inte lämna riksdagen, med motiveringen att hon inte vill lyfta lön utan motprestation. Hon blir nu riksdagens andra politiska vilde denna mandatperiod.

– De kan tycka att jag ska lämna men jag behöver inte lyda, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

Men SD-ledningen anser att Hagwall nu bör lämna riksdagen.

”Anna Hagwall har inte blivit inkryssad genom personval utan sitter i riksdagen på Sverigedemokraternas mandat. Nu när hon inte längre företräder partiet bör hon lämna tillbaka sin plats. Det är hennes skyldighet gentemot medlemmarna och väljarna”, skriver gruppledaren Mattias Karlsson i Sverigedemokraternas pressmeddelande.

Enhälligt beslut

Mattias Karlsson skriver också att Hagwall utfört sitt arbete på ett ”klanderfritt sätt” men att hon inte levt upp till kravet på att ”dela partiets ideologi och värdegrund i samtliga centrala frågor”.

Partistyrelsens beslut var enhälligt och Anna Hagwall har blivit delgiven beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.