Ledarskribenten: Okunnigt av Hagwall

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten och rättviksbon Anna Hagwall har lämnat in en uppmärksammad motion till riksdagen. Motionen har väckt många reaktioner och en del menar att Hagwalls motion är rent av antisemitisk.

På fredagen var det flera tidningar som kommenterade den riksdagsmotion där sverigedemokraternas Anna Hagwall från Rättvik vill slopa presstödet och där hon helt felaktigt påstår att 80 procent av medierna har samma ägare. När Hagwall utvecklade detta i intervjuer reagerade man på Dalarnas tidningars ledarredaktion.

Felaktiga uppgifter

Mest kritik har motionen fått då den består av rent av felaktiga uppgifter, som hur mycket företaget Bonnier äger av mediemarknaden, men också att Hagwall i en intervju förtydligar att hon inte vill att någon etnicitet till exempel ska kunna äga mer än fem procent av medierna.

Dalarnas tidningars ledarskribent Gabriel Ehrling är en av de som kritiserat Hagwalls motion, men även hennes svar på kritiken.

– Jag tyckte det bara blev värre. Motionen var häpnadsväckande i sig, men det i intervjun med Aftonbladet, det var då det kom fram att det egentligen handlar om att familjen Bonnier är judisk – och att det är det som är problemet, inte medieägandet i sig.

”Hade tydligen lite sakfel”

Till SVT Nyheter Dalarna säger Hagwall att hon ”hade tydligen lite sakfel” i sin motion, men vidhåller ändå sin ståndpunkt i stort. Sverigedemokraterna centralt tar dock avstånd helt från motionen.

Vi kallar henne okunnig i tidningen, det får vi stå för, säger Gabriel Ehrling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.