Kontantinsatskravet på 15 procent innebär att en bostadsköpare bara kan låna till 85 procent av köpeskillingen. På en lägenhet för tre miljoner måste köparen då spara ihop 450 000 kr, vilket kan vara ett stort hinder. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Uppgifter: Utredning rekommenderar statliga lån till bostadsköpare

Uppdaterad
Publicerad

När en utredning presenteras på måndag väntas den, enligt DN, föreslå att staten erbjuder lån till de som ska köpa sin första bostad.

Höga priser innebär att unga har svårt att köpa sin första bostad. En stor del i detta är kravet på kontantinsats, som innebär att endast 85 procent av köpeskillingen får täckas av lån – resten måste betalas på annat sätt.

Sedan tidigare har bland annat HSB kritiserat att kontantinsatsen ligger på 15 procent, och istället förespråkat en sänkning till fem procent. Enligt DN kommer utredningen på måndag att föreslå att staten hjälper förstagångsköpare genom att erbjuda ett statligt ”startlån”.

Hur ett sådant lån ska se ut är inte klart, men utredningen ska ha diskuterat bland annat att staten garanterar ett lån på 250 000kr, eller ett lån till en del av kontantinsatsen.

DN skriver även att utredningen diskuterat en möjlig modell för bostadssparande för barn och unga.

Bostadsminister Johan Danielsson svarar på SVTs förfrågan om en kommentar via sin pressektreterare.

– Regeringen har gett en utredare i uppdrag att föreslå åtgärder för att underlätta för förstagångsköpare. Utredaren ska bland annat ge förslag på ett startlån.

I övrigt kommenterar ministern inte DNs uppgifter, men säger att han ser fram emot att ta del av utredningens förslag den 4 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.