Flera vapen har stulits från Rosenbad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Flera pistoler försvunna – från Regeringskansliet

Uppdaterad
Publicerad

Flera pistoler och 300 patroner ska ha stulits från ett vapenskåp inne på Regeringskansliet, enligt Dagens Juridik. Nu bekräftar både polisen och Regeringskansliet för SVT Nyheter att det finns en polisanmälan.
– Det här är ingenting som vi kommenterar, säger justitieminister Morgan Johanssons pressekreterare Adriana Haxhimustafa.

Totalt sex pistoler av modell Glock 17 och 300 patroner specialammunition har försvunnit från ett vapen/säkerhetsskåp hos Regeringskansliet – där Stefan Löfven och Morgan Johansson har sina kontor, rapporterar Dagens Juridik.

Enligt tidningens uppgifter är det så kallade ”extravapen” som ska användas av Regeringskansliets skyddsvakter vid exempelvis terrorhot eller pågående terrorattentat. Säkerheten kring vapnen sköts av Securitas och det är oklart hur många som har haft tillgång till skåpet.

Tidningen skriver att ärendet omgärdas av stort hemlighetsmakeri.

– Man vill inte att det här ska komma ut, det är locket på, säger en källa till Dagens Juridik.

Polisen bekräftar ärendet

Polismyndigheten bekräftar för SVT Nyheter att det gjordes en polisanmälan kring ärendet med de stulna pistolerna den 25 oktober och att ärendet hanteras av polisens enhet för grova brott.

”Förundersökningen leds av en åklagare. Frågor om säkerhetsrutiner på Regeringskansliet hänvisar Polismyndigheten till Regeringskansliet”, skriver polisen i ett mejl till SVT Nyheter.

Rosenbad renoveras just nu och därför har Regeringskansliet tillfälligt flyttat till andra lokaler. Exakt var stölden ska ha gjorts är oklart.

Även Regeringskansliet bekräftar nu att det finns en polisanmälan:

”Jag bekräftar att Regeringskansliet har fått information om att vår leverantör av bevakningstjänster har gjort en polisanmälan. Regeringskansliet tar alltid frågor om säkerhet på stort allvar. Myndigheten har ett kontinuerligt säkerhetsarbete där vi anpassar arbetet och vidtar säkerhetsåtgärder utifrån löpande bedömningar. I övrigt går vi inte närmare in på hur vårt säkerhetsarbete ser ut”, skriver Cajsa Holm på Regeringskansliets kommunikationsavdelning till SVT Nyheter.

I övrigt hänvisar Cajsa Holm till polisen och Securitas.

Men på Securitas kan man inte kommentera ärendet, uppger företagets vd Joachim Källsholm.

– Jag kan tyvärr inte säga något för det rör ett skyddsobjekt och är därmed sekretessbelagda uppgifter. Jag har inte ens tillstånd att kommentera det, säger han till SVT Nyheter.

Kammaråklagare Lucas Eriksson leder förundersökningen, men han vill inte lämna några ytterligare uppgifter.

– Jag har inga kommentarer i ärendet, säger han.

”Ingenting som vi kommenterar”

Adriana Haxhimustafa är pressekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S):

– Det här är ingenting som vi kommenterar utan det är en fråga för Regeringskansliet och säkerhetsavdelningen, säger hon till SVT Nyheter.

Det privata säkerhetsbolaget 2Secures vd Jonas Nykvist förvånas över uppgifterna när SVT Nyheter når honom. Han poängterar att han inte har kännedom om ärendet och inte kan uttala sig specifikt om det.

– Det hela låter väldigt lustigt. Regeringskansliet har skyddspersoner och skyddsvakterna där har tillstånd att bära vapen, mig veterligen. Det är generellt väldigt strikt reglerat med in- och utlämning av vapen, säger Jonas Nykvist.

Jonas Nykvist säger att han inte känner till att det finns vapenskåp med så kallade förstärkningsvapen på Regeringskansliet eller andra myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer