Mikael Forsman, professor i ergonomi vid Karolinska institutet, är en av personerna bakom den uppkopplade tröjan. Foto: SVT

Uppkopplad tröja skyddar kroppen från skador på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Ryggproblem, musarm och tennisarmbåge. Det är några av problemen som kan drabba dig på jobbet. Men med en uppkopplad tröja kan man undvika sådana problem.

Just nu pågår ett forskningsprojekt med uppkopplade tröjor som hjälper till att identifiera riskfyllda arbetsställningar.

Det ser ut som en helt vanlig tröja i funktionsmaterial. Men det är det inte. Via inbyggda elektroder skickar tröjan mätdata om arbetsställningar till en applikation i telefonen.

Appen säger när det är dags att byta ställning för att skydda kroppen, antingen via en röst, vibrationer i den kroppsdel som berörs eller genom att visa röd färg på en bild av kroppen på telefonen.

Ett projekt med flera vinnare

Enligt forskarna bakom tröjan är det ett projekt med flera vinnare.

– Det är arbetstagarna förstås som slipper få besvär. Och det är arbetsgivarna som får metoder prioritera åtgärder som behöver göras, säger Mikael Forsman, professor i ergonomi vid Karolinska institutet och en av personerna bakom projektet.

SVT Nyheter får följa med när forskningsgruppen ska testa tröjan på personal som jobbar på steriliseringsdisken på Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Monica Huaiquio Guerra står vid ett bord och torkar av instrument under ett stort förstoringsglas.

– Man rör på sig mycket, man går mycket här inne. Det kan kännas i ryggen och axlar. Man lyfter också en hel del.

Monica Huaiquio Guerra ser positivt på att få testa den uppkopplade tröjan.

– Det bästa med tröjan är att den kan säga till om man har en dålig ställning. Den säger till att nu får du rätta till dig eller slappna av.

Många lider av belastningsskador

Arbetsrelaterade belastningsskador är i dag ett stort problem som inte bara orsakar värk och lidande för den som drabbas. Det kostar också samhället och arbetsgivarna stora summor varje år.

En miljon svenskar lider av belastningsskador i dag och 300 000 personer hade så allvarliga problem att de behövde vara sjukskrivna under 2016.

– Jag har lite av en nollvision när det gäller arbetsrelaterade belastningsskador. Jag tycker att det borde gå att utforma arbeten så att man inte får ont, inte får besvär av sitt jobb. Så att man kan jobba länge, säger Mikael Forsman, professor i ergonomi.

Tror du att den här tröjan kan hjälpa till med det?

– Ja, jag tror det, säger han.

Nästa år kommer projektet att utökas till kassapersonal, städare och montörer vid löpande band. Sedan hoppas forskarna bakom projektet att den uppkopplade tröjan inom några år ska lanseras på bred front och börja användas på många arbetsplatser runt om i Sverige.

Så gick testerna till

Forskarna testade två olika metoder för att få postsorteringspersonal att få en bättre arbetsställning. En grupp fick i börja av arbetspasset en kort föreläsning om ergonomi och vad de ska tänka på när de jobbar. En grupp fick meddelanden via tröjan. Gruppen som fick tröjan hade vid arbetspassets slut en betydligt bättre arbetsställning.

Pilotförsöket med smarta tröjan har gjorts med stöd av Vinnova och en rad samarbetspartners som Hultafors Group (Snickers Workwear), KTH, Högskolan i Skövde, FFC vid Chalmers, Högskolan i Borås, Swerea, Feelgood, Scania och Volvo.

Tröjan kan också mäta puls och om musklerna är spända på grund av stress. När tröjan har testats vid kontor har forskarna sett att personalen allt för ofta har en för låg puls under arbetsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.