Annika Strandhäll, ordförande för S-kvinnor. Foto: Maja Suslin/TT

Upprop mot Annika Strandhäll inom S-kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Annika Strandhäll, ordförande för S-kvinnor, har riktat skarp kritik mot den nya könstillhörighetslagen.

I ett upprop kräver nu medlemmar i kvinnoförbundet att Strandhäll ska backa och ompröva sin ståndpunkt.

Frågan om den nya könstillhörighetslagen har skapat turbulens inom flera partier. En som kritiserat lagen är det socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Annika Strandhäll.

Medlemmar inom S-kvinnoförbundet har nu gått ihop i ett upprop mot Strandhäll. SVT har tagit del av ett brev där hon uppmanas ompröva sin ståndpunkt angående den nya lagstiftningen om könstillhörighet.

”Det står i våra stadgar att alla som identifierar sig som ”kvinnor” kan bli medlemmar i vårt förbund. Men hur ska transkvinnor känna sig inkluderade om vi står inför en politik som gör det svårare för henne att bli kvinna”, står det bland annat i uppropet.

Det är oklart hur stor del av kvinnoförbundets medlemmar som står bakom brevet, som har spridits i en grupp på sociala medier med över 250 medlemmar.

”Står för mycket på spel”

Initiativtagarna till uppropet anser att det är fel att ställa transpersoner mot feminister, men också för att man inte vill splittra förbundet och inte heller söka samarbete med M och SD i frågan.

Medlemmarna skriver vidare att de respekterar kongressbeslutet som röstade nej till motionen och att man tycker olika i förbundet, men att ”för mycket står på spel”.

”I detta står för mycket på spel och det är inte i linje med vad S-kvinnor säger sig stå för.”

Har ändrat åsikt

Strandhälls kritik mot den nya lagen har bland annat handlat om att hon anser att det saknas svar på varför antalet flickor som upplever könsdysfori har ökat kraftigt de senaste åren.

2018 lade Strandhäll själv fram ett förslag om att reformera könstillhörighetslagen som möttes av hård kritik, och i dag har hon ändrat åsikt.

SVT har sökt Annika Strandhäll, som inte vill kommentera brevet.

– Jag har ingen kommentar kring det. I vårt förbund precis som på andra ställen tycker man olika, men vi har ett tydligt kongressbeslut i frågan.

Uppropet har ännu inte publicerats och initiativtagarna skriver i tråden att de ska återkomma till gruppen när det är dags.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein svarar på tre frågor om debatten kring könstillhörighetslagen. Foto: Per Nilsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.