Skatteverket har startat en ny tjänst där man kan se om man har rätt att få tillbaka pengar efter att ha betalat uppskovsränta. Foto: Vilhelm Stokstad/TT/SVT

Reglerna gör det möjligt att få tillbaka inbetalad skatt på bostadsvinsten

Uppdaterad
Publicerad

Har du sålt din bostad under de senaste sex åren och gjort en vinst som du redan betalat in skatt för? Då kan du ha rätt att få tillbaka hela eller delar av den, eftersom uppskovsräntan försvinner nästa år.

Onsdag kl. 07.00 öppnade Skatteverkets tjänst där du kan se om du har rätt att få tillbaka pengar och även hur mycket. Det gäller dem som betalat in skatt för vinst på bostad de senaste sex åren.

Nästa år slopas skatten på den uppskjutna vinsten. Vinnarna är inte enbart de som slipper betala den årliga räntan på vinsten de gjort.

– Det finns två målgrupper. Dels de som sålt sin bostad och köpt en annan istället och skjutit på att skatta för vinsten. Från och med nästa år försvinner räntan på det beloppet. Sen är den andra som inte sköt upp beskattningen under åren 2014-2019. De kan nu begära omprövning av sin deklaration och skjuta upp beskattningen. Då får de tillbaka hela eller delar av den skatt som de betalade då, säger Skatteverkets expert Johan Schauman till SVT Nyheter.

Öka rörligheten på bostadsmarknaden

Anledningen till att slopa räntan är att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

– Det betyder inte att skatten på försäljningen slopas. Den skatten får du alltid betala till slut men staten kommer inte att ta betalt för uppskovet som tidigare, säger Johan Schauman. I princip handlar det om att du får låna denna summa pengar gratis av staten utan att betala ränta.

Rekommenderar att man loggar in

Uppskovsräntan kom till 2008 av den dåvarande Alliansregeringen för att finansiera slopandet av fastighetsskatten. Många menar att uppskovsräntan och en del andra faktorer medfört att man drar sig för att sälja sin bostad och att det har skapat inlåsningseffekter som staten nu försöker få bort.

Under årens lopp har reglerna ändrats flera gånger så Skatteverket rekommenderar att man loggar in på Skatteverket hemsida och kontrollerar om man har rätt till att få pengar tillbaka.

– Det är ganska många regler och villkor för det här så därför har vi tagit fram en tjänst där du loggar in med ditt bank-id så kan du få reda på om jag kan få tillbaka skatt och hur mycket säger, Johan Schauman.

Uppskovsränta

Den som säljer sin bostad och köper en annan istället har länge haft möjlighet att skjuta upp beskattningen av den vinst som gjorts vid försäljningen. För ett sådant uppskov har man tidigare fått betala en extra skatt som motsvarar 0,5 procent av den obeskattade vinsten, ofta kallad uppskovsränta.

Nu försvinner denna uppskovsränta vilket gör att den som redan har ett uppskov sedan tidigare kommer slippa den årliga skatten från och med deklarationen 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.